Vyrobte si vlastní rybízovou a jahodovou marmeládu

Jelikož je sezona jahod i jiného lahodného ovoce v plném proudu, vyplatí se vědět, jak se o toto ovoce postarat tak, aby nám dělalo radost i v zimě. Samozřejmě, je zde možnost si ovoce zamrazit, ale mezi mnoho dalších variant, co můžeme s ovocem udělat, spadá i možnost udělat si vlastní marmeládu. Zkuste například náš recept jak na domácí marmeládu, tak i na koláč, který si z ní potom můžete připravit.

Pokud se nám má naše domácí marmeláda povedla na první pokus, existuje několik zásad, jejichž dodržováním předejdete případným nepříjemným komplikacím. Které to jsou?

  • Při vaření dodržujte množství ingrediencí, které je v receptu napsáno.
  • Při vaření je nutné sbírat z povrchu pěnu. Jinak by se vám vaše zavařenina mohla dřív kazit a ani by nevypadala hezky.
  • Směs při vaření stále míchejte, aby se vám nepřipálila.
  • Vždy vařte jen množství, které je uvedeno v receptu. Pokud chcete více marmelády, vařte ji nadvakrát. Předejdete tak tomu, že by se ovoce nedostatečně uvařilo.

Rybízová marmeláda

Budeme potřebovat:

  • 700 g rybízu
  • 1 kg cukru krupice
  • 550 g malin

Postup:

  1. První si vezmeme rybíz, opláchneme ho a necháme okapat. Skvěle nám přitom pomůže cedník nebo sítko. Stranou si můžeme odložit pár plodů, pokud stojíme o hrubší strukturu. To samé uděláme i u malin.
  2. Rybíz rozmačkáme nebo rozmixujeme a přidáme k němu cukr. Přidáme i rozmixované maliny. Takto směs vaříme zhruba pět minut, postupně sbíráme a odstraňujeme pěnu z povrchu. Poté směs přecedíme a znova vaříme do té doby, než začne směs připomínat rosol.
  3. Do hotové marmelády vsypeme pár plodů, které nám zbyly a po dvou minutách varu hotovou marmeládu přelijeme do nachystaných sklenic, které po uzavření obrátíme dnem vzhůru.

marmeláda

Jahodová marmeláda

Budeme potřebovat:

  • 1 kg želírovacího cukru
  • 1 citron
  • 2 kg jahod

Postup:

  1. Jahody omyjeme, zbavíme stopek a lístků a necháme okapat. Jako u předchozího receptu si dáme pár kousků stranou. Jahody rozmačkáme nebo rozmixujeme a smícháme s cukrem.
  2. Do této směsi přidáme šťávu z půlky citronu a za neustálého míchání vaříme cca pět minut. Nezapomínáme na sbírání pěny. Jakmile začne směs připomínat rosol, přidáme do ní nakrájené jahody a vaříme ještě dvě minuty.
  3. Marmeládu nalijeme do připravených sklenic, uzavřeme je a poté je ještě dvacet minut sterilizujeme na teplotě cca 85 °C.

marmelada3

Linecký koláč s marmeládou

A jelikož jsme vám na začátku slibovali jednoduchý recept na koláč s vlastní marmeládou, tak zde ho máte.

Budeme potřebovat:

  • 120 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 1 vejce
  • 80 g moučkového cukru
  • Domácí marmeláda
  • Vaječný bílek na potření

Postup:

  1. Hladkou mouku dáme na vál, přidáme vejce, nakrájíme máslo (na malé kousky, klidně můžeme nastrouhat) a uděláme hladké těsto.
  2. Toto těsto dáme odpočinout na jednu hodinu do lednice. Poté z něj vyválíme hladký plát, který přesuneme do vymazané a vysypané formy na pečení. Přebytky odkrojíme. Vyválíme je a nakrájíme na pásky.
  3. Do formy s těstem rozetřeme marmeládu, poklademe proužky těsta, namažeme bílkem a dáme péct na 175°C.
  4. Jakmile koláč upečeme, vyndáme ho z formy a nakrájíme.

marmelade2

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *