Vyrobte si zdravý bylinný sirup za studena

Každý si léto spojujeme s něčím jiným. Pro některé je to období prázdnin, doba, kdy se venku griluje a užívá pěkné počasí, pro bylinářské a kulinářské nadšence je to ale něco zcela jiného, protože opravdu nevíme kam dřív skočit. Pokud máte na své zahradě zásobu bylinek, skočte si ještě do obchodu pro limetky, citrony a třtinový cukr a vyrobte si zdravý bylinkový sirup, jehož výroba vás nebude stát ani moc času.

Co všechno budete potřebovat...

Co všechno budete potřebovat…

Letní prázdniny považuji za dobu bylinkovou, sirupovou a marmeládovou. Na zahradě všechno pěkně roste a dozrává, což je signál pro přípravu sklenic na uskladnění zásob na horší časy. Letní počasí nás ale také vybízí k dodržování pitného režimu, takže chuťově osvěžující sirup plný vitamínů jistě oceníte. Se sirupy určitě už nějaké zkušenosti máte, ale my vám přinášíme výrobu za studena, ze které není tak vysoký výtěžek, ale na druhou stranu v sirupu touto citlivou metodou nezničíte všechny vitamíny a pro lidské tělo důležité látky. Výroba vám zabere i s přípravou surovin asi 30 minut, což je ve srovnání s výrobou sirupů za tepla opravdu zanedbatelná doba.

Jak na to

Citrony a limety používejte pokud možno v bio kvalitě.

Citrony a limety používejte pokud možno v bio kvalitě.

Co budete potřebovat:

  • větší mísa propraných bylinek – v našem případě jitrocel kopinatý, meduňka lékařská a kvetoucí nať mateřídoušky úzkolisté
  • 1 kg třtinového cukru
  • 1 citron v bio kvalitě
  • 2 limetky v bio kvalitě

Postup raz dva

V našem receptu jsem použila směs jitrocele kopinatého, který najdete třeba ve svém trávníku nebo na louce, listů meduňky lékařské a kvetoucí natě mateřídoušky úzkolisté. Pokud se pro jitrocel a mateřídoušku vydáte na sběr do volné přírody, jistě není nutné připomínat, abyste sbírali jen v čistém prostředí, kde nehrozí žádné skryté nebezpečí v podobě skládek či znečištění od dopravy či průmyslové výroby. Nasbírané bylinky properte studenou vodou a nechte pět minut okapat na cedníku nebo na utěrce. Zatím si oloupejte jeden citron a dvě menší limetky a nakrájejte je na plátky. Připravte si asi jeden kilogram třtinového cukru, množství si můžete upravit dle potřeby.

Proprané bylinky rozprostřete ve vrstvě 2 - 3 cm.

Proprané bylinky rozprostřete ve vrstvě 2 – 3 cm.

Na sirup se vám bude hodit asi tak dvoulitrová zavařovací sklenice, optimálně v patentové verzi, ale vystačíte si stejně jako já s klasickou zavařovačkou. Na dno naskládejte směs bylin asi ve vrstvě 2 až 3 centimetry, zasypte asi dvěma centimetry třtinového cukru, který by se měl po bylinkách pokud možno rozprostřít. Na vrstvu cukru položte na střídačku plátky limetek a citronu. Pak opět skládáte ve stejném pořadí. Všechny vrstvy postupně hutněte, ne příliš, abyste je zbytečně nemačkali, ale nemělo by ve sklenici zbýt moc volného místa.

Nic nezalévejte vodou! Někoho možná překvapí, že se do sklenice nic nelije, ale v tom právě tato metoda spočívá. Sirup se postupně vytvoří z vody uvolněné z citrusových plodů i bylinek, takže se každý den na dně sklenice nahromadí menší množství sirupu. Sklenici uložte třeba do kuchyně. Nemělo by na ní svítit přímé slunce, aby se v ní bylinky nepařily. Ideálně tedy uložte na chladnější místo třeba do spíže nebo jen tak na kuchyňskou linku, pokud nemáte v kuchyni jako v sauně. Sirup sceďte asi za dva až tři týdny přes husté sítko.

Množství citronů a limetek si můžete upravit.

Množství citronů a limetek si můžete upravit.

Bylinky jsem vybírala tak, aby byl sirup nejen dobrý a aby se po něm doma jen zaprášilo, ale také kvůli obsahu léčivých látek. Jitrocelový sirup vám je jistě povědomý, užívá se při nachlazení, uvolňuje totiž hleny a umožňuje tak lepší odkašlávání. Meduňka zase uklidňuje, navozuje pohodovou náladu a působí proti nachlazení. Mateřídouška zlepšuje náladu, působí proti stresu a podobně jako jitrocel a meduňka se hodí i při léčbě nachlazení. Jak je vidět, tento sirup je hezky univerzální, dá se z něj připravit osvěžující nápoj s vysokým obsahem vitamínu C, ale určitě nebude na škodu ani v chladnějším období třeba na podzim, kdy jsme ohrožení nachlazením.

Tip na variace

Hotovo, už jen stačí zavíčkovat a počkat dva až tři týdny.

Hotovo, už jen stačí zavíčkovat a počkat dva až tři týdny.

S výrobou bylinného sirupu si můžete opravdu vyhrát a složení pokaždé trochu měnit. Kyselost ovlivníte přidání vyššího množství citronů nebo limetek, které by ale vždy měly být buď zbavené kůry nebo v bio kvalitě. Ačkoliv používám při výrobě potravin pouze ovoce chemicky neošetřované, stejně ho raději loupu. Kůra někdy zanechává mírně hořkou chuť, což mi není v sirupech zrovna příjemné. Pokud vám nevyhovují bylinky použité pro přípravu našeho receptu, určitě nepochybíte i dalšími variacemi. Skvělá je například kombinace máty a mateřídoušky. V jarních měsících si můžete vyrobit sirup z květů smetanky lékařské a listů jitrocele.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *