Zahraniční tipy pro párování čaje s jídlem

Párování pravého čaje s jídlem je v naší domovině poměrně čerstvou záležitostí. Aktuálně nám široké možnosti přípravy jídla ve spojitosti s čajem předvedli soutěžící kvalifikačního kola Tea Master Cup. A jak bylo vidno, párování čaje s jídlem je vynikající způsob prozkoumání nekonečných a mnohdy i podceňovaných možností čaje.

Pojďme si společně představit několik zahraničních příkladů párování čaje s jídlem. Ještě předtím si však v krátkosti povíme o samotném párování.

Jak na párování čaje s jídlem?

Při párování se doporučuje používat sypaný listový čaj – pro jeho komplexnost, chuť i vůni. Pro úspěšné párování je třeba vzít v potaz chuťový profil, teplotu a strukturu čaje a jídla, s nímž je čaj párován. Páruje se buď podle podobnosti nebo kontrastu, jednoduchého principu převzatého z párování vín. Obecně platí, že čaje s jemnou chutí a aromatickým profilem jsou vylepšeny párováním s potravinami s podobným chuťovým a vonným profilem. Robustní čaje skutečně vyniknou při párování s jídlem stejně robustním, avšak s jiným (kontrastním) chuťovým profilem.

foto: http://blog.foodpairing.com

Nejdříve se napijte čaje, poté si dejte trochu jídla a opět se napijte šálku čaje. Jestliže jedna chuť zruší nebo přebije ostatní, pak se párování příliš nepodařilo. Úspěšné párování se rovná dokonalému souladu v ústech, kdy jsou vůně, příchuti a textury harmonicky kombinovány. Stále však myslete na to, že se jedná o obecné pokyny a celé vyznění párování je značně subjektivní. Nebojte se proto experimentovat, hrát si s různými čaji a sladkými nebo slanými pokrmy. A především se u toho bavte!

Inspirujte se při párování několika zahraničními tipy

Darjeeling Steinthal (second flush) + bresaola

foto: http://teasquirrel.com

Bresaola je maso pocházející z údolí Valtellina v severní Itálii. Nasolené maso se 2-3 měsíce suší na vzduchu a správně zralé má tmavě červenou až purpurovou barvu. Když si přičichnete, ucítíte lehce nasládlou vůni. Podávají se tenké plátky buď samostatné, nebo ochucené trochou olivového oleje a pár kapkami citronové šťávy. Chuťově je maso mírně slané s lehkou květinovou vůní a znatelnou chutí hovězího masa. Výborně se páruje s oříškovými a mírně ovocnými tóny druhosklizňového čaje Darjeeling Steinthal.

Hojicha + lonza

Lonza je vepřová panenka s medem a šalvějí a větším podílem tuku v porovnání s bresaolou. Chuťově je sladká a aromatická. Do páru se hodí s čajem, který je těžšího typu. Tím je například Hojicha – silně pečený zelený japonský čaj s výraznými tóny pečených kaštanů a karamelu.

foto: http://teasquirrel.com

Matcha + prosciutto di Parma (Parmská šunka)

Parmská šunka, to je král italské šunky! Matcha s trávovou a umami chutí je ideální v kombinaci se slaným a mírně tučným Prosciutto di Parma. Nezapomeňte také před podáváním přidat pár zralých a sladkých fíků.

foto: http://teasquirrel.com

Sourdough Bread

Křupavý pečený chléb je v San Francisku obrovský trend a připravuje na sladký i slaný způsob. Pro každou variantu je vhodný jiný druh čaje.

Sladká verze tohoto chleba je vynikající se středně pečeným oolongem, kterým je například čínský oolong Tie Guan Yin nebo taiwanský oolong  Tung Ting. Sladký chléb zahrnuje mnoho vrstev chutí – krémový sýr s chutí připomínající citron a kvasnice, sladký jahodový džem, kořeněná chuť květů lichořeřišnice, lahodnost olivového oleje a kyselé tóny chleba s propečenou křupavou kůrkou. Středně pečený oolong je ideální do kombinace s tímto typem jídla.

Slaná verze alias avokádový toast vyniká svou jednoduchostí a lze jej tak jednoduše vytvořit doma. Posypte toust s avokádem trochou matchy a nebo podávejte společně s čajem genmaicha (japonský zelený čaj s hnědou rýží) a dejte vzniknout zajímavé chuťové kombinaci.

foto: https://www.theperfectloaf.com/beginners-sourdough-bread/

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *