Základy párování čaje s jídlem

Jestliže vás zaujal náš nedávný článek s zahraničními tipy na párování čaje s jídlem, určitě oceníte tohoto tak akorát rozsáhlého průvodce o párování čaje s jídlem, který nechá dostatek prostoru vaší fantazii. Než se totiž do čtení a vlastně i reálných příprav ponoříte, uvědomte si, že rozhodujícím faktorem je osobní chuť. Doporučení, která níže uvádíme, vnímejte jako obecné rady k párování čaje s jídlem, nikoliv jako závazná pravidla.

Zdroj: http://nicolettatul.it/cheese-tea-pairing/

Smyslem párování čaje s jídlem je dosažení lepší chuti u obou složek. Pokud se vám toto při kombinování jídla a čaje podaří a vaše jídlo je vhodně podpořeno vůní a chutí k němu podávaného čaje, můžete považovat párování za úspěšné.

Každý milovník čaje určitě bude souhlasit, když čaj díky jeho snad nekonečné rozmanitosti nazveme všestranným nápojem, který lze kombinovat s mnoha typy jídel – slanými i sladkými. Během příprav na párování je vždy potřeba si uvědomit, které složky jsou u daného receptu hlavními a na jejich základě vybrat čaj. Výbornou inspirací jsou kuchyně z regionů produkujících čaj, neboť ten zde často tvoří nedílnou součást života obyvatel už po mnoho staletí či tisíciletí.

Bílý čaj

Bílý čaj je nápoj s velmi jemnou a lehkou chutí, což platí především u čaje yin zhen – složeného pouze z tipsů, vrcholových výhonků čajovníku. Trochu výraznějších chutí pak dosahují čaje bai mu dan a shou mei, a to díky několika k pupenu přilehlým lístkům. Obecně se tato čajová sorta nehodí podávat s chuťově silnými potravinami, neboť ty svým aroma a výraznou chutí přebijí přirozenou sladkost tohoto čaje. Naopak dobře se hodí do páru s lehce ochucenými potravinami, jimiž mohou být například zeleninové saláty prosté dresingů – ideální je okurkový salát, lehce ochucené mořské plody nebo ryby.

Jeden stručný tip
  • Bai Mu Dan + rýže basmati, lehká ryba a neochucený zeleninový salát

Zelený čaj

Pro zelené čaje je typická vegetativní chuť, která se dobře propojí s lehce ochucenými potravinami (např. mořské plody, ryby, kuře). Výborně doplní také saláty a z ovoce je dobrou volbu meloun. Je také známo, že šálek zeleného čaje umocní chuť rýže. Celkem se tato čajová sorta vyznačuje třemi hlavními chuťovými profily – rostlinná, kouřová a ovocná.

Zdroj: http://blog.foodpairing.com

  1. Zelené čaje s čerstvou rostlinnou, travnatou chutí jsou např. v Japonsku vnímány jako reprezentativní čaje. Jejich chuť dobře vyniká s mořskými plody.
  2. Zelené čaje s kouřovým profilem jsou silnější a dobře se kombinují s pstruhem nebo kuřecím masem. Mohou zvýraznit chuť brambor, restované zeleniny či dokonce pizzy dělané s kořenovou zeleninou, nehodí se však ke sladkým pokrmům.
  3. Vůně a chuť zelených čajů s ovocným profilem je vylepšena, když jsou podávány spolu s kuřecím masem, sendvičem, ovocným salátem a neslazeným pečivem. Tyto chuťové a vonné profily mívají zelené cejlonské a indické čaje. Jejich sladkost se krásně snoubí s pečenými pokrmy na bázi masa a pšeničnými chleby. Nejsou příliš dobrou volbou pro recepty se silně smaženým nebo mastným masem.
Pár stručných tipů
  • Dračí studna + mořské plody, saláty, kuřecí maso
  • Gunpowder + asijské jídlo nebo jídlo středního východu
  • Hojicha + krůta nebo brambory
  • Sencha + rukola a lehce dušená zelenina

Oolong

Zdroj: www.ohhowcivilized.com

Částečně oxidované čaje neboli oolongy mají složitější vůni pohybující se mezi zelenými a černými čaji. Je tak možné je párovat s širší škálou potravin – od lehčích rybích jídel až po grilované maso. Základní dělení těchto čajů je na světlé a tmavé oolongy, což je dobrý odrazový můstek pro jejich párování s jídlem.

  1. Světlé oolongy budou výborně chutnat s mušlemi, sladkými mořskými plody a humry. Těmto oolongům je vlastní aromatická vůně plná květinových tónů a to z nich dělá společníka pro méně výrazné pokrmy. A jestliže nemáte příliš velký hlad a přejete si něco lehčího, zkuste čaj zkombinovat se sladkými sušenkami nebo slaným snackem.
  2. Tmavé, více oxidované oolongy mají výraznější a silnější chuť, dobře se tak párují se silnějšími potravinami a nabídnout je můžete například s kachním masem, lososem nebo grilovaným masem. Vyniknou ale také se sladkým pokrmem, kterým můžou být třeba palačinky zakápnuté javorovým sirupem.
Pár stručných tipů
  • Bao Zhong + ovoce nebo lehký chleba s máslem
  • Ti Kuan Yin + dezerty a ovoce
  • Wu Yi + pečená zelenina nebo máslový meloun

Černý čaj

Černý čaj je typický silnou chutí danou plnou oxidací. Lahodnými kulinářskými zážitky je tak jeho párování s plnohodnotnými potravinami, kterými jsou pro příklad kořeněné pokrmy nebo maso. Výborně se také s chutí těstovin. Černé čaje můžeme rozdělit do dvou skupin na základě jejich vonných a chuťových profilů.

  1. Černé čaje s ovocným chuťovým a vonným profilem pochází často z Indie nebo Srí Lanky. Dobře se párují se sladkými dezerty, neboť obsažené vyšší množství tříslovin zvyšuje sladkost potravin.
  2. Čínské černé čaje mají obvykle silnou a intenzivní chuť a jsou tak výbornou volbou ke kořeněným potravinám nebo potravinám s obdobně intenzivní chutí – k tmavému masu nebo stejně dobře i ke kvalitní čokoládě. Nicméně ale příliš sladká jídla se k tomuto typu čaje připravovat nedoporučuje.

Zdroj: http://blog.foodpairing.com

Pár stručných tipů
  • Darjeeling + vaječné pokrmy nebo krémové dezerty
  • Keemun + maso, ryba, čínské jídla, pikantní mexické jídla, italské nebo indické pokrmy
  • Yunnan + silně ochucené potraviny
  • Lapsang Souchong + kuřecí maso, uzený losos
  • Assam + vydatná jídla; čokoládové, pudinkové nebo citrónové dezerty

Pu-erh

Čaj typu pu-erh má silnou, zemitou a nezaměnitelnou chuť, pro kterou ho jedni milují a druzí zatracují. Jeho typická chuť i vůně krásně vynikne s kuřecím masem. Pu-erh také dokáže neutralizovat mastnou a olejovou chuť a v neposlední řadě je díky svým trávícím přínosům oblíbeným nápojem po velkých jídlech.

Jeden stručný tip
  • Tuo-Cha z divokých čajovníků + červené maso, míchané oříšky, mastné potraviny

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *