Zatáhnutí Yixingové konvičky

V minulém článku věnovanému yixingovým konvičkám jsme vám pověděli o jejich původu, vlastnostech a způsobech výroby. Neřekli jsme si ale, jak se o takovou konvičku správně starat. U čajového nádobí je většinou zvykem jej při prvním použití zasvětit. Jedná se spíše o duchovní efekt než praktický. U yixingových konviček je tomu právě naopak. Zde je první zatáhnutí či zasvěcení praktického rázu. Při správném zatažení konvičky se zbavíme hliněné chuti a také dojde k lepšímu otevření pórů, které mají schopnost pohlcovat aroma čaje a tím nám zážitek z pití umocnit.

Do konvičky i do hrnce ve kterém se bude voda vařit přidáme čajové lístky viz první postup zatahování.

Do konvičky i do hrnce ve kterém se bude voda vařit přidáme čajové lístky viz první postup zatahování.

Způsobů zatažení konvičky existuje hned několik. V principu se jedná o přibližně stejné metody, které mnohdy spojují praktický a duchovní názor. My zde uvedeme tři možné způsoby zatahování. Rozhodně ale není nutné se jimi striktně řídit, důležité je pouze dodržovat základní linii a princip.

  1. Postup je vhodný spíše pro konvice, kde bude připravován běžnější čaj. Jedná se vždy o nižší a levnější druh čaje z určité sorty, který hodláme připravovat třeba i každý den ve větším množství. Konvici vložíme do vodní lázně, kterou pomalu přivedeme k varu. Voda se musí vařit jen krátce, jinak hrozí prasknutí konvičky. Z tohoto důvodu se dělají mezi varem malé pauzy, kdy voda trochu zchladne. Do vodní lázně přidáme poměrně velké množství průměrného čaje, který chceme v konvici připravovat. Dále nasypeme čaj také do konvičky. Zde hodně záleží na velikosti čajových lístků. Dle obecného pravidla je to 1/3 konvičky. Avšak u čajů, které mají větší čajové lístky, nasypte zpočátku raději méně. Čajové lístky musí mít v konvičce dostatek místa na své rozvinutí. Celý postup se několikrát opakuje, dokud se konvice nezbaví své hliněné chuti a vůně.
    Do konvičky nalijte horkou vodu a přiklopte víčkem.

    Do konvičky nalijte horkou vodu a přiklopte víčkem.

    Přiklopenou konvičku zalijte vodou. Tu potom přiveďte několikrát k varu.

    Přiklopenou konvičku zalijte vodou. Tu potom přiveďte několikrát k varu.

    Optimální zalití konvičky, která je celá pod vodou.

    Optimální zalití konvičky, která je celá pod vodou.

    Optimální množství čajových lístků.

    Optimální množství čajových lístků.

  2. Další postup je vhodný pro konvičky, které hodláte použít na přípravu čaje metodou Gong Fu Cha. Jedná se o šetrnější metodu zatažení. Spočívá v tom, že v konvičce několikrát připravíte vámi vybraný čaj metodou Gong Fu Cha. Čaj ovšem nepijte, vylijte jej do misky. Nepřikrytou konvičku poté nechte s čajem v této misce odstát přes noc. Během dne ji pak několikrát polijte právě čajem z misky.
  3. Pokud nemáte zrovna času nazbyt nebo zkrátka nepatříte mezi trpělivé čajomilce, můžete konvičku zatáhnout rychlým způsobem. Nalijte do konvičky na přibližně 10 minut vroucí vodu. Následně ji slijte a nasypte do konvičky cca 10 gramů čaje. Použijte čaj, který hodláte v konvičce připravovat. Doporučuji střední kvalitu čaje. Ten pak zalijte opět vroucí vodou a nechte 10 – 15 minut odstát. Čaj vylijte do slívacího džbánku a uzavřenou konvičku jím pomalu polévejte. Pokud máte štěteček, můžete konvičku lehce otírat, aby se čaj rovnoměrně rozprostřel po konvičce. Nakonec z konvičky vyndejte čajové lístky a vymyjte horkou vodou. Nechte pořádně oschnout.
Konvičku nechte důkladně oschnout.

Konvičku nechte důkladně oschnout.

Údržba konvičky

Údržba konvičky není moc složitá, je však potřeba jí věnovat pozornost. Po vypití čaje postačí vyndat z konvičky čajové lístky a konvičku vypláchnout horkou vodou. Nyní ji nechte samovolně oschnout. Nepřikrývejte ji víčkem, dokud nebude zcela suchá, jinak hrozí zplesnivění konvičky. Nikdy ji nemyjte saponátem. V obou případech hrozí její nenávratné poškození a znehodnocení.


Přečtěte si také první díl článku o Yixingové konvičce.

3 komentáře

  • Martin Zikmund napsal:

    Dobrý den, mám kameninovou čajovou konvičku (v sadě s šálky a miskou) z Taiwanu. Nedomnívám se, že jde o Yixingovou, na to byla příliš laciná, nicméně šálky jsou zevnitř glazované a konvička není. Zajímalo by mě, jestli podle tohoto postupu mohu zatáhnout i tuto (nejpíš) obyčejnou konvičku. Děkuji.

    • cajovnaupekla cajovnaupekla napsal:

      Dobrý den,
      věříme, že druhý způsob lze použít na jakékoliv konvičky/ šálky ze všemožných materiálů (s a bez glazury). Je to poměrně hodně šetrný způsob, jak si začajovat konvičku. Nicméně konvičky a šálky s glazurou nejsou tak „háklivé“ na přenos chutí a vůní. První i druhý způsob lze použít samozřejmě také, nicméně jsou podstatně „agresivnější“ – nejlepší způsob, jak pořádně začajovat konvičku, je po léta a roky v ní připravovat čaj. 🙂
      S pozdravem Čajovna u Pekla.

    • Sokju Sokju napsal:

      Dobrý den, pokud se jedná o konvičku obecně z „hlíny“ určitě je možné použít tento způsob. Jednak se zatažením zbavíte té hliněné chuti a vůně, která poprvé dost ovlivní chuť čaje. Také se z konvičky uvolní drobné částečky prášku, které se používají na leštění a zbytky hlíny. Ty můžete i lehce odrhnout. Může se vám ještě stát, že se na konvičce objeví bílí povlak, nevím jestli je to napouštědlo nebo vosk, ale musí to pryč, jinak není vhodné konvičku používat. Nebojte se jí v tomto případě lehce mechanicky odrhnout, aby jste povlak odstranil. S vyvařením nebo zatažením pak pokračujte dokud se tohoto nezbavíte. Jinak lze v podstatě zatáhnout každou hliněnou konvičku, jen Yixing díky svým vlastnostem rychleji natáhne aroma čaje.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *