Zhang Ping Shui Xian

Nedávno se mi dostaly do rukou dva vzorky čínského oolongu. Jedná se o čaj Zhang Ping Shui Xian, který je v čajovém světě zajímavý hlavně pro své balení a zpracování. Je to jediný čínský čaj, který je balen tímto způsobem a lisován pouze ručně v předem připravených formách. Chtěl jsem prvně degustovat pouze jeden ze dvou vzorků v domnění, že budou spíše stejné a nechat druhý vzorek pro přátele. Nakonec jsem byl okolnostmi donucen připravit si oba dva vzorky čaje. 

Dle recenzí na internetu měl být čaj chuťově jemný, jemně pečený a nálev měl být spíše sladké chuti. Obecně je tento čaj hodnocen velmi kladně a i dle fotek je zjevné, že se jedná o málo fermentovaný a  pečený oolong. Velmi mě zmátlo, když po rozbalení prvního vzorku byly čajové lístky namísto světle zelené tmavě zelené až černé a cihlička obsahovala poměrně dost stonků.

Čaj z prvního vzorku voněl zpočátku velmi vanilkově. Nálev chutnal sladce a připomínal cukrovou vatu, ale v pozadí byla cítit nabíhající uzená chuť. Byl jsem zvědav na další nálev. Ten mě ovšem nepříjemně překvapil. Vůně byla silně uzená až spálená a nálev chutnal jako připálená uzená polévka. Zkusil jsem ještě další nálevy, jejichž nálevy však byly jenom horší a u třetího nálevu už čaj velmi drhnul v ústech a v závěru byla citelná uzená pachuť. Vzhledem k recenzím na internetu jsem byl touto degustací velmi zaskočen. Nedalo mi to a rozbalil jsem druhý vzorek.

Druhý vzorek čaje byl naprostý opak prvního. Lisované čajové lístky byly oproti prvnímu jasně zelené s minimem stonků. Voněly příjemně sladce po jahodách a meruňkách. Ani po sedmi nálevech čaj nedrhnul a zanechával jemný sladký nádech na jazyku.

Porovnání vzorků. Vlevo první testovaný čaj, vpravo druhý.

První vzorek (zpracován roku 2011):

Lisované lístky prvního vzorku.

Gaiwan: objem 200 ml/5 g.

  1. nálev – 95 ºC, oplach,
  2. nálev – 95 ºC, 50 s,
  3. nálev – 95 ºC, 60 s,
  4. nálev – 95 ºC, 80 s,
  5. nálev – 95 ºC, 100 s.

Na druhé fotce je vidět vyluhované čajové lístky. Oproti fotkám a recenzím na internetu jsou velmi tmavé a proti druhému vzorku jsou velmi tuhé a hrubé na omak. Je pravda, že to může být dané stářím čaje, ale podle chuti, která moc dobrá nebyla, to vypadá na špatný materiál nebo špatné skladování čaje. Posuďte sami.

Vylouhovaný čajový list.

Druhý vzorek (zpracován roku 2015):

Lisované lístky druhého vzorku.

Gaiwan: objem 200 ml/5 g.

  1. nálev – 95 ºC, oplach,
  2. nálev – 95 ºC, 40 s,
  3. nálev – 95 ºC, 50 s,
  4. nálev – 95 ºC, 60 s,
  5. nálev – 95 ºC, 75 s,
  6. nálev – 95 ºC, 90 s,
  7. nálev – 95 ºC, 100 s.

Vylouhovaný čajový list.

Na druhé fotce je vidět vyluhované čajové lístky. Všimněte si, že oproti prvnímu vzorku jsou lístky zelenější a na okrajích mají typické červené zbarvení, jak by tomu mělo u kvalitního jemně pečeného a fermentovaného oolongu být. Lístky jsou na omak jemnější a velmi křehké.

Přípravu v testeru:

Nakonec jsem ještě pro jistotu sáhl po testeru, abych oba dva čaje mohl lépe zhodnotit. Vůně i chutě zůstaly při starém. První vzorek nevoněl příjemně a velmi drhnul v ústech. Druhý vzorek byl ve všech směrech úplný opak prvního. Byl jemný, sladký a chutnal i voněl po jahodách a meruňkách. Nedrhnul v ústech a nezanechával uzenou chuť v závěru na jazyku jako tomu bylo u prvního vzorku.

Jak jsem čaje připravoval?

  • 3 gramy čajových lístků / 150 ml.
  • louhoval jsem 5 minut.
  • voda o teplotě 95 ºC.

Více o testeru

Závěr degustace?

Jsem toho názoru, že jsem u prvního vzorku měl smůlu na špatný materiál. Čaj byl vakuově zabalen do celofánového pytlíku a tak si nemyslím, že by špatná chuť čaje byla způsobena nevhodným skladováním. Možné to ale samozřejmě je, nevím, jak dlouho byl čaj volně skladován před vakuovým zabalením. Po osahání čajových lístků a zhodnocení poměru lístků, stonků apod. zůstávám u první varianty – špatný materiál. A to i proto, že mnohé recenze čajomilců poukazují na málo pečený a fermentovaný  čaj, což o prvním vzorku říci rozhodně nelze. Naštěstí jsem měl po ruce další vzorek, který byl opravdu výtečný a vůbec bych se tímto čajem nebál pohostit i náročnějšího pijáka čaje. Obecně tento čaj doporučuji všem, co mají rádi nejen zajímavě balené čaje, ale i jemné chutě a ovocné vůně. Dejte si pouze pozor na zdroj, od kterého čaj kupujete. Což ale platí u čaje vždy.

Příprava na přípravu v testeru.

První vzorek čaje připraven na ochutnání.

Druhý vzorek čaje připraven na ochutnání.

Degustace čaje k nahlédnutí zde:

Zhang Ping Shui Xian 2015


Jak se čaj vyrábí?*

Na závěr článku jsem si pro vás připravil malou fotodokumentaci, jak se čaj dostane z plantáži až k vám domů.

Plantáže čajovníku kultivaru Shui Xian.

Sklizeň čajových lístků.

Sušení (zavadání) čajových lístků.

Sušení (zavadání) čajových lístků v bambusových rohožích.

Narušování čajových lístků na okrajích.

Kill green proces (proces zabíjení zeleně)

Válcování lístků.

Připravené lístky na lisování.

Nástroje pro lisování čaje.

Lisování.

Balení vylisovaného čaje.

Vylisovaný čaj připraven k sušení.

Sušení lístků v peci.

Hotové čaje připravené k exportu.


*Zdroj fotek: worldoftea.org/zhang-ping-shui-xian Tony Gebely
 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *