7 čajů s nízkým obsahem kofeinu

Mnoho z nás holduje kofeinu, který se stal naším pohonem v rychlé a hektické době. Dostatečně nás povzbudí, posílí mozkovou činnost a pomáhá našemu tělu snáze odbourávat tukové zásoby. Po zhruba čtyřech dnech pravidelného příjmu kofeinu a chvil plných energie a bystrosti se však naše tělo stává vůči kofeinu rezistentní. A velké dávky této látky před spaním vás přivedou k nespavosti, ztrátě energie a následné únavě. Je proto důležité se od kofeinu umět i na nějaký čas odpoutat či snížit jeho příjem na minimum. V dnešním článku vám představíme 8 čajů s nízkým obsahem kofeinu, které můžete popíjet během celého dne i ve večerních hodinách.

Bancha

Čaj bohatý na vápník a železo pochází ze země vycházejícího slunce, z Japonska. Bancha znamená běžný čaj a je vhodný k popíjení v průběhu celého dne. A pokud někdy zavítáte do Japonska a některé zdejší restaurace, často vám jej k jídlu nabídnou zdarma.

Lístky se pro tento čaj sklízí ze stejného čajovníku, z jakého vzniká i kvalitnější druh japonského čaje Sencha. Při první a druhé sklizni na jaře a v létě se vždy nejprve sbírají lístky na Senchu a teprve když keře opět obrostou, jsou celé otrhány a lístky se zpracují na Banchu. Z dalších, podzimních sklizní, vzniká už pouze Bancha.

Hojicha Kyo Bancha

Čaj obsahuje velké listy s příměsí stonků a listových zlomků. Vůně je sladší, připomíná bylinky. Nálev je žlutozelený, plné chuti a lehce hořkosladký.

Genmaicha

Jedná se o hnědou rýží ochucený čaj Bancha (nebo méně kvalitní Sencha). V dřívějších dobách si ji dopřávali chudí obyvatelé a díky své rýžové příchuti se popíjela také v časech náboženských půstů.

Tento čaj vás překvapí vůní dřevnatě až oříškově kouřovou, která není mezi japonskými čaji příliš typická. Nálev je žluté barvy s hnědými odstíny a výrazné, lehce uzené chuti.

Genmaicha

 

Kukicha

Japonský čaj, který vzniká z toho, co zůstane po zpracování čajových lístků na jiné sorty čajů – z vytřízených stonků a řapíků. Má světle zelenou barvu a aroma připomínající seno. Nálev nemá nikterak výjimečnou chuť, určitě však neurazí. Postrádá hořkost, kterou japonské čaje mají, což však může být pro někoho plusem.

Pro přípravu čaje netřeba zdráhat se použít větší množství, neboť nižší množství stonků a řapíků se v čaji v porovnání s lístky zdaleka tolik neprojeví.

Kukicha

Hojicha

Jedná se o praženou variantu čaje Bancha nebo Kukicha a zpracovávány bývají i méně kvalitní lístky Senchy. Prudce opražené lístky nebo řapíky mají specifické aroma a nálev spíše oranžovohnědé barvy. V nálevu se snoubí sladká, oříšková a kouřová chuť.

Hojicha BIO

Lu Shan Yun Wu

Čínský čaj, jehož čajovníky rostou na úbočích hory Lu. Název tohoto čaje se doslova překládá jako „čaj mraků a mlhy od hory Lu“. Lístky tohoto čajovníku, jež před přímým sluncem chrání mraky a ovívá vlhký vzduch, obsahují více chlorofylu a méně kofeinu.

Lístky jsou sytě zelené zelené barvy a ovocné vůně. Nálev má světle zelenou až žlutou barvu a jeho chuť je vyrovnaná a plná.

Lu Shan Yun Wu – suché a louhující se lístky, zdroj: www.topteagarden.com

Shou Mei

Čínský osvěžující a chuťově jemný bílý čaj. Lístky tohoto čaje jsou silnější, křehké, celé i polámané. Mezi lístky lze najít i tipsové výhonky napojené na větvičku. Barva lístku je popelavě zelená, tmavá a může přecházet až do hnědé. Nálev čaje světle oranžové barvy a bylinkovou, kořeněnou chutí se znatelnou dochutí.

Lístky pro tento čaj pochází ze spodních a starších částí čajovníku a tudíž neobsahují tolik kofeinu, jako tomu je v případě mladých tipsů sbíraných pro bílý čaj Yin Zhen nebo tipsů společně s mladými lístky pro čaj Bai Mu Dan.

Přečtěte si také článek Legenda o vzniku čaje Shou Mei.

Shou Mei – suché lístky, nálev a vylouhované lístky.

Ya Bao

Do letních dnů opravdu výborný čaj, který dobře chutná i vychlazený s kostkami ledu. Svěží nápoj nasládlé a jemné chuti a vůně, jež vám připomene atmosféru lesů. Nálev je bílý s lehkým, žlutým tónem.

Pupeny pochází z keřů čajovníků, z nichž jsou sklízeny lístky pro Puerh a nezřídka i bývají lisovány do tvaru koláče.

Ya Bao – suché pupeny, nálev a vylouhované pupeny.

Při přípravě těchto čajů se můžete inspirovat naší Degustační sekcí.

2 komentáře

  • Mending napsal:

    Super, takže si už konečně můžu dát v čajovně něco jiného než černý bez, aniž bych riskovala, že pak probdím celou noc? 😀

  • Michal napsal:

    Tak to je paráda, před pár měsíci jsem byl v čajovně, kde jsem si chtěl nechat doporučit čaj na uklidnění. Při mém dotazu na doporučení mi obsluha se smíchem (který mě však nepopudil, naopak zvedl náladu) vysvětlila, že čaje obsahují kofein, který spíše nabudí než uklidní. Ano je to pravda. Hledal jsem tedy nějaké čaje, které mají kofeinu méně. Tento článek mi velmi pomůže k mému štěstí. Díky Michal

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *