Bylinkový čaj se sušenkami pro chladný podzim

Namíchejte si pro dobrou náladu podzimní bylinkový čaj.

Namíchejte si pro dobrou náladu podzimní bylinkový čaj.

Podzim je jako stvořený pro přípravu bylinkových čajů, které zahřejí, doplní pitný režim a přeci jenom nás zase vrátí aspoň na chvilku do letního období. Pokud k šálku bylinkového nálevu něco rádi smlsnete, přinášíme vám recept na sušenky ze sklenice.

Pokud jste na bylinkové čaje neměli během horkého léta ani pomyšlení, během sychravého podzimu za ně budete určitě vděční. Pokud nemáte vlastní recepty na jejich míchání, inspirujte se některými našimi recepty nebo rovnou sáhněte po tom, který uvádíme níže. Má skvělou jemně kořeněnou chuť, čistí tělo a navíc je to i dobrá prevence proti nemocem, kterými jsme teď mnohem více ohroženi.

Recept na sušenky ze sklenice

Pokud máte rádi tvůrčí pečení, tak je tento recept jako stvořený právě pro vás. Suroviny ve sklenici se snažte uspořádat tak, aby vytvořily zajímavý barevný kontrast. Suroviny ve sklenici na pečení nejsou rozhodně žádnou novinkou, setkali byste se s nimi v některých zahraničních obchodech a k nám se taktéž pomalu dostávají. Takovým dárkem pak můžete udělat radost i svým známým, zvláště pokud sklenici doplníte hezkou visačkou a stuhou. Stejně tak obdarovanému nezapomeňte přiložit štítek s receptem, k suchým surovinám se totiž přidávají i jiné složky, v našem případě vejce a máslo. Suroviny z našeho receptu se vejdou do patentové sklenice o objemu 1,5 l. Samotné zpracování surovin je úplně jednoduché, vše smícháte v míse, a pak jen hutné těsto pokládáte na pečící papír na plech, který pak vložíte do předehřáté trouby. Pečete asi dvacet minut při teplotě 170 °C, dokud sušenky nezískají zlatavou barvu. Výborně si je užijete hlavně při snídani nebo jako malou svačinku během dne. Hodí se ke všem bylinkovým čajům, klidně i k těm se zahřívacím kořením, jako je skořice, muškátový oříšek nebo hřebíček.

Jednotlivé suroviny by měly ve sklenici vytvořit barevnou mozaiku.

Jednotlivé suroviny by měly ve sklenici vytvořit barevnou mozaiku.

Suroviny do sklenice:

  • 100 g krystalového cukru
  • 100 g třtinového cukru
  • 200 g hladké pšeničné mouky smíchané s 1 práškem do pečiva a špetkou soli
  • 100 g mírně nadrcených ovesných vloček
  • 100 g bílé čokolády
  • 100 g hořké čokolády
  • 100 g nasekaných vlašských ořechů – lze vynechat
  • 100 g sušeného ovoce – brusinky, švestky, jablko

„Mokré“ suroviny, které se přidají až při pečení:

  • 170 g másla
  • 2 vejce

Podzimní bylinkový čaj pro dobrou náladu

Na přípravu konvice o objemu 1,5 l budete potřebovat asi tři vrchovaté polévkové lžíce směsi, které přelijete horkou vodou. Pokud budete chtít přidávat med nebo citron, počkejte několik minut, než nápoj mírně vychladne, abyste si vysokou teplotou nezničili velkou část vitamínu C a důležité enzymy v medu. Stejně tak postupujte i tehdy, pokud budete přidávat plátek čerstvého zázvoru.

  • 2 polévkové lžíce květu sedmikrásky chudobky
  • 1 polévková lžíce listů meduňky lékařské
  • 1 polévková lžíce natě máty peprné
  • 1 polévková lžíce květů lípy srdčité
  • 1 polévková lžíce květů měsíčku lékařského
O všech použitých bylinkách si můžete přečíst více informací v našem herbáři.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *