Čajové konvice a konvičky

čínská konvička typu yixing

Základ pro přípravu i popíjení čaje představuje čajová konvice, kterých je na trhu doslova nepřeberné množství a rozhodně tak není od věci si v této tematice vytvořit trochu přehled. Seznámíme vás se základními parametry, s jejichž znalostí bude výběr té správné čajové konvice výrazně snazší.

V tomto článku si přiblížíme parametry konvic a konviček, kterými se doporučujeme při jejich nákupu řídit. O materiálech, ze kterých se konvičky vyrábí, si můžete přečíst v seriálu článků věnovaných obecně materiálům, ze kterých je vyráběno také jiné čajové příslušenství. Prozatím je tento seriál v přípravě.

Parametry konvic a konviček

Objem

Objem konvičky patří k parametrům, které budou zajímat určitě každého. Pokud např. koupíte konvičku o velkém objemu a budete v ní připravovat pouze malé množství čaje, bude docházet k rychlému chladnutí vody. Velké konvičky také znamenají větší spotřebu čajových lístků, což je v případě drahých čajů nepříliš ekonomické řešení. S rostoucím objemem také může docházet ke ztrátě jemnějších nuancí v chuti čaje. Nejlepším řešením je tak vlastnit několik typů konvic a mezi nimi vždy zvolit tu nejvíce vhodnou pro váš záměr.

Šířka, výška a tvar

Při zohledňování těchto parametrů je nezbytná znalost velikostí čajových lístků u sorty, kterou chceme v konvičce připravovat. Např. při koupi malé konvičky a přípravě velkolistého zeleného čaje nedojde k úplnému rozvinutí čajových lístků a tím pádem i chuti čaje. Dále je vhodnější pro čaje s plochým listem používat spíše širší konvičky s větším průměrem základny a naopak pro rolované čaje je vhodná konvička s prostorem směrem nahoru. Záleží na subjektivním pocitu z chuti připraveného čaje – existují názory, dle kterých tvar konvičky chuť připraveného čaje ovlivňuje a dále názory stavějící se do opozice tomuto tvrzení.

japonská konvička kyusu

Obecně dávejte také přednost konvicím oblých linií, protože jsou uzpůsobeny tak, aby umožnily rovnoměrné prostoupení čajových silic a tepla uvnitř nádoby. Praktický dopad má také tvar a umístění hrdla konvice, aby umožňovalo hladký průtok čajových lístků a nedocházelo tak k jeho ucpání. Mělo by být umístěno blíže u dna a být dostatečně široké. Jako prevence ucpání hrdla či trubičky funguje filtrační mřížka. Některé konvice bez této mřížky mívají vyjímatelný filtr. Je však doporučeno nechat lístky louhovat optimálně v konvici volně, aby měly prostor se dostatečně rozvinout.

Hubička

Velikost hubičky je důležitá pro rychlé slití čaje. Pokud můžete, vyzkoušejte, jak rychle jste schopni konvičkou slít vodu do misky či džbánku. Je totiž dobré mít na paměti, že čajové lístky se louhují i během slévání čaje a tudíž dlouhá doba slévání může mít negativní dopad na výslednou chuť nálevu – v případě úzké hubičky je tedy potřeba s touto časovou prodlevou počítat a uzpůsobit tomu patřičně délku samotného louhování. Při sledování tohoto parametru určitě před koupí vyzkoušejte, zda při slévání čaj příliš nebryndá nebo přímo nestéká z hubičky k základně konvičky.

Těsnost

Víčko konvičky by mělo na konvičku “padnout jako ulité”. Při netěsnosti dochází jak ke zbytečnému úniku tepla ven z konvičky, tak také při slévání by mohla téct voda z konvičky proudem z nesprávného místa. Co se těsnosti týče, pak platí, že lepší těsnost mají hliněné či kameninové konvičky v porovnání s těmi z porcelánu nebo ze skla. Hlína se při vypalování tolik nesrazí, a proto výsledný tvar odpovídá syrovému stavu nejvíce. U porcelánu je tomu naopak. Jako „vychytávka“, nikoli nezbytnost, dále slouží výstupek na vnitřní straně víčka konvice, který zajišťuje víčko při naklonění konvice.

Známé typy konviček

  • Čínské – nejznámější konvičky pocházejí z oblasti města Yixing.
  • Japonské – nejznámější konvičky pocházejí z oblasti města Tokoname.
  • Anglické – nejznámější konvice jsou ty z polévané hlíny, známé jako Brown Betty.

porcelánová konvička

Co dále určuje cenu konvičky?

Cenu konviček v neposlední řadě určuje jejich originalita, která jde ruku v ruce se zpracováním. Nejcennější (nebereme v potaz aspekt stáří) jsou ručně dělané konvičky. Ty mohou být vytvořené buďto podle šablony nebo bez ní. Kompletně ručně zpracovaná konvička vás může vyjít až na desetitisíce korun, a když bychom ještě vzali v potaz aspekt stáří, můžeme se dostat k astronomickým sumám. Budete však mít ve své sbírce ručně vytvořený originál, který je na celém světě pouze jeden jediný.

Zajímá vás tematika čajových konvic? Poté vám doporučujeme si přečíst následující články!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.