Čajové konvice(čky)

konvicky

čínská konvička typu yixing

Základ pro přípravu i popíjení čaje představuje čajová konvice, jejíž kvalita a vhodnost spočívá především v materiálu, z kterého je tvořena, a má tak vliv na výsledný nápoj. Rozhodující je ale také tvar a velikost čajové konvice. Je vhodné volit přednostně konvice oblých linií, protože jsou uzpůsobeny tak, aby umožnily rovnoměrné prostoupení čajových silic a tepla uvnitř nádoby. Praktický dopad má také tvar a umístění hrdla konvice, aby umožňovalo hladký průtok čajových lístků a nedocházelo tak k jeho ucpání. Mělo by být umístěno blíže u dna a být dostatečně široké. Jako prevence ucpání hrdla či trubičky funguje filtrační mřížka. Některé konvice bez této mřížky mívají vyjímatelný filtr. Je však doporučeno nechat lístky louhovat optimálně v konvici volně, aby měly prostor se dostatečně rozvinout.

Dalším důležitým atributem je tvar hubice, z které čaj vytéká, aby nedocházelo ke zbytečným ztrátám čaje v důsledku jeho vybryndání. V případě velikosti konvice provází její rostoucí objem ztráta jemnějších nuancí v chuti čaje. Větší konvice jsou proto vhodné spíše pro déle louhované čaje, jakými jsou například čaje černé. Pro přípravu zelených či kvalitnějších čajů obecně se hodí menší konvice nebo gaiwan.

Jako „vychytávka“, nikoli nezbytnost, dále slouží výstupek na vnitřní straně víčka konvice, který zajišťuje víčko při naklonění konvice nebo průduch v poklopu konvice umožňující unikání páry a vyrovnávání tlaku.

Materiály ze kterých je možné vybírat:

  • Kamenina či hlína – jedni z nejznámějších zástupců této kategorie jsou věhlasné konvičky typu yixing. Hliněné či kameninové konvičky dobře absorbují aroma čaje a hodí se proto pouze pro jednu čajovou sortu, nejlépe však pro konkrétní druh čaje. Nejlepší uplatnění konviček z těchto materiálů najdou hlavně milovnící pu-erhů (sheng i shu) či oolongů. V neposlední řadě je také nutné zdůraznit, že tyto materiály neovlivňují chuť čaje (pokud nebudeme počítat její umocnění, které někdy může vést k lehkému zkreslení). Mějte také na vědomí, že každý druh hlíny má rozdílné vlastnosti. Neexistuje tak pravidlo, že všechny konvičky budou stejně dobře obsorbovat aroma nebo teplo. Může se i stát, že použitá hlína nebyla dostatečně kvalitní nebo dobře zpracovaná a poté mohou být některé vlastnosti konvičky zcela nebo úplně potlačeny. Dbejte také na správnou údržbu konvičky. Cena konviček z kameniny se v případě yixingu může pohybovat i v řádu desetitisíců za kvalitní a ručně vyráběné kusy.
  • Litina – děláte-li čaj pro víc lidí či jste jenom “pomalejší” pijáci, přijde vám vhod právě tento materiál. Velmi dobře dovede udržet čaj po delší dobu teplý. V konvici z litiny je možné připravit různé druhy čajových sort, neboť materiál neabsorbuje aroma čaje. Rovnoměrně se prohřívají, ovšem na uvaření vody v ní je nezbytné vlastnit silnější kamínka. O konvici z litiny je nutné se pečlivě starat, musíme ji vždy nechat důkladně vyschnout, abychom zabránili jejímu zrezivění. I zde počítejte s větším finančním obnosem, který se pohybuje v řádech tisíců korun za originální japonské litinové konvičky. Čínské litinové konvičky je možné sehnat i do jednoho tisíce.
  • Sklo a porcelán – konvice ze skla nebo z porcelánu patří mezi nejběžnější a cenově dostupné. Jejich hlavní výhoda spočívá v možnosti připravovat v nich různé čajové sorty. Nevýhodou je rychlejší chladnutí vody nebo čaje. I přestože lze konvičky z těchto materiálu omývat saponátem, nedoporučujeme to. Pro všechny konvičky doporučujeme použít houbičku, hadřík a utěrku, určený jen a pouze pro čajové náčiní a omývat vždy vodou bez jakéhokoliv saponátu, byť by byl třeba ekologicky šetrný.

Čajových konviček a konvic je na trhu nepřeberné množství, stejně tak jako materiálu, ze kterého se vyrábí. Výše jsou zmíněny pouze ty běžné a základní materiály, se kterými se budete setkávat nejčastěji. Vždy je nezbytné si uvědomit, že každý materiál má “něco do sebe”. Některé materiály je vhodné používat na konkrétní čajové sorty, kdežto u jiných na tom příliš nezáleží a některé jsou zase lépe dostupné začátečníkovi.

konvicky_2

japonská konvička kyusu

Další důležité parametry konviček:

  • Objem – tento parametr je při výběru konvičky určitě důležitý. Je třeba počítat s tím, že při louhování 100 ml čaje v 300 ml konvičce bude docházet k rychlejšímu chladnutí vody. Ano, například v případě zelených čajů to nemusí mít špatný dopad, ale to už pak vychází spíše ze znalostí a zkušeností, kterými začátečníci povětšinou nedisponují. Z tohoto důvodu je vhodné mít objemy vždy spíše sladěné. A pokud například piji málo nebo pomalu a sám, nezakoupím konvičku o velkém objemu, ale spíše o malém a nejlépe i takovou, která udrží nápoj co nejdéle horký.
  • Velikost (šířka a výška) – pro správné zohlednění tohoto parametru je nezbytná znalost velikostí čajových lístků u sorty, kterou chceme v konvičce připravovat. Při pořízení malé konvičky a přípravě například velkolistého zeleného čaje nedojde k úplnému rozvinutí čajových lístků a tím pádem i chuti čaje.
  • Hubička – velikost hubičky je důležitá pro rychlé slití čaje. Pokud můžete, zkuste si jak rychle jste schopni konvičkou slít vodu do mističky či džbánku. V mnoha případech rychlé slití čaje velmi oceníte.
  • Těsnost – tento parametr také patří k těm důležitým. Víčko konvičky by mělo na konvičku “padnout jako ulité”. Při netěsnosti dochází jak ke zbytečnému úniku tepla ven z konvičky, tak také při slévání by mohla téct voda z konvičky proudem kudy by zrovna neměla. Co se těsnosti týká, platí, že lepší těsnost mají hliněné či kameninové konvičky než ty z porcelánu nebo ze skla. Hlína se při vypalování tolik nesrazí a proto výsledný tvar odpovídá syrovému stavu nejvíce. U porcelánu je tomu naopak.
konvicky_3

porcelánová konvička

Pokud se vám líbí konvičky z hlíny a chcete v ní připravovat různé druhy čajových sort, doporučujeme se poohlédnout po té, která je uvnitř glazovaná. Ačkoliv taková konvička nebude mít vlastnosti, pro které je tento materiál vyhlášený, ale na druhou stranu, když se vám barva a originalita hliněných konviček líbí, není důvod si ji nepořídit.

Vybrané nejznámější typy konviček:

  • čínské – nejznámější konvičky z oblasti města Yixing,
  • japonské – nejznámější konvičky z oblasti města Tokoname,
  • anglické – nejznámější konvice z polévané hlíny, známé jako Brown Betty,

Cenu konviček v neposlední řadě určuje i její originalita, která jde ruku v ruce se zpracováním. Nejcennější (nebereme v potaz aspekt stáří) jsou ručně dělané konvičky. Ty mohou být vytvořené buďto podle šablony nebo bez ní. Kompletně ručně zpracovaná konvička vás může vyjít až na desetitisíce korun, a když bychom ještě vzali v potaz aspekt stáří, můžeme se dostat až k astronomickým sumám. Budete však mít ve své sbírce ručně vytvořený originál, který je na celém světě pouze jeden jediný.

Doporučujeme si také přečíst:


arrow