Čajový tester

Tester na čaje se používá, hlavně jak název sám napovídá, pro důkladné “prohlédnutí” čaje – od čajových lístků přes jejich vůni až po chuť nálevu.

Je velmi vhodný k porovnání několika různých či stejných čajů napříč sebou. Dále může posloužit jako obstojná náhrada za gaiwan, což ocení hlavně méně šikovní čajomilové nebo začátečníci.

Jedná se o čajovou soupravu, která mívá objem 150 ml (miska i slévací džbánek). Používá se následovně –  do džbánku nasypeme potřebné množství čaje a po několika minutách džbánek oklopíme do misky a necháme slít čaj. Následně vyklepneme lístky na obrácené víčko. Po tomto kroku je vše připraveno k otestování čaje.

Na víčku můžeme výborně pozorovat a zkoumat čajové lístky. Pod víčkem nám díky zbylému nálevu po stěnách a také několika lístcích zůstala vůně, kterou je možno hodnotit a na závěr nálev. Ten můžeme hodnotit jak po chuťové stránce, tak po stránce barevné.
Velmi vhodné je mít sad několik, nejlépe 2 – 3. Jedině tak můžeme mezi sebou porovnávat různé druhy čajů.

TIP: Při koupi dbejte na to, aby džbánek nebyl vybaven jedním slévacím otvorem (tvar malého obdélníčku), ale měl několik zubů (viz první obrázek). V případě jednoho slévacího otvoru je slévání obtížné, protože dochází k častému ucpání otvoru čajovými lístky.

Možné způsoby přípravy čaje v testeru:

  • čínský nebo tchajwanský oolong – 3 gramy čajových lístků, louhujeme 5 minut ve vodě o teplotě 95 ºC.
  • japonský zelený čaj – 3 gramy, louhujeme 3 minuty ve vodě o teplotě 80 ºC.
  • čínský zelený čaj – 3 gramy, louhujeme 3 minuty ve vodě o teplotě 95 ºC.
  • čínský černý čaj – 3 gramy, louhujeme 3 minuty ve vodě o teplotě 95 ºC.

Slévací džbánek a miska o stejném objemu, převážně 150 ml.

Doporučený způsob slévání. Džbánek i s víčkem se zapře o strany misky a o držák víčka. Díky tomu je džbánek mírně nahnutý a nálev nám pomalu stéká do misky.

Čaj připravený k prezentaci a testování. Pijte, čichejte a zkoumejte!


arrow