Bílý čaj

Nejvyšší třída bílého čaje Bai Hao Yin Zhen. Někdy též nazývána jako Silver Tips

čínsky: 白茶 „bai cha“ [pai čcha]
japonsky: ホ ワ イ ト テ ィー hakucha

Další názvy sorty: White Tea
Nejznámější čaje u nás: Bai Hao Yin Zhen [paj chao jin čen], Bai Mu Tan [paj mu tchan], Shou Mei [šou mej].

Základní informace

Bílý čaj patří mezi tu nejjemnější čajovou sortu. Stupeň oxidace je zde natolik minimální, že je čaj považován za neoxidovaný. Za sortou bílého čaje následuje o něco více oxidovaná sorta zeleného čaje. K hlavním zástupcům bílých čajů patří celkem čtyři typy čajů, jedná se o Bai Hao Yin Zhen, Bai Mu Tan, Gong Mei [kung mej] a Shou Mei. Dnes se však můžete setkat i s dalšími názvy, jako např. Bai Xue Long [paj sü lung].

K původu názvu této čajové sorty se nejčastěji váží tyto tři výklady:

  1. Původně se na výrobu bílého čaje sbíraly pouze vrcholové listové tipsy. Ty jsou pokryté „bílým chmýřím“ [trichomy]. Odtud pojmenování bílý čaj.
  2. Jelikož je čaj minimálně oxidován, je nálev zbarven tak lehce, že lze říci, že je bílý.
  3. Bílá čajová sorta je nejspíše ta nejstarší, co se zpracování čajových lístků týká. Od ní se pak dále odvíjí další způsoby zpracování, kdy se přidávají další a další kroky. Výchozí bod je ovšem stejný. A tak můžeme bílý čaj metaforicky přirovnat k jevu, kdy je bílé světlo rozloženo při průchodu optickým hranolem na další barvy.

Pro mnoho čajařů je bílý čaj zpočátku příliš jemný a nevýrazný (především pak čaj Bai Hao Yin Zhen). Nabývají tak dojmu, že nic nepijí a často se od této sorty odklánějí směrem k výraznějším čajům. Kromě Číny se vyrábí bílý čaj také na Srí Lance, v Japonsku a v Indii (Darjeeling).

Čína: nejvíce bílého čaje se vyrobí v provincii Fujian [Fu-ťien] v oblastech Fu-Ding [Fu-Ting] a Zheng-He [Čeng-che].

Indie: Nejvíce bílého čaje se produkuje ve známé oblasti Darjeeling.

Druhá třída bílých čajů – Bai Mu Tan (má svých dalších 6 jakostních tříd)

Zpracování

Dalo by se říci, že zpracování bílého čaje spočívá v podstatě v utržení čajového listu z daného kultivaru a jeho sušení. Nic víc. Ovšem není to zcela pravda a záleží např. na typu čaje, na zpracovatelské oblasti nebo také, zda bude čaj lisován či nikoliv.

  1. Sběr
  2. Zavadání (kill green)
  3. Sušení (venkovní a vnitřní)
  4. Lisování

Pro lepší pochopení procesů zpracování pro vás připravujeme sérii článků, které se týkají pouze bílého čaje.

Lisovaný Bai Mu Tan (100 g koláček z roku 2009).

Co se sbírá a kdy?

Bílý čaj se sklízí na jaře, v létě a na podzim. Jarní čaj se řadí k třídě nejkvalitnější. Představuje polovinu roční produkce. Sbírá se několikrát, přičemž první dvě sklizně poskytují nejsladší a nejkvalitnější listové výhonky. Podzimní čaj bývá druhý nejlepší a bílý čaj pocházející z letní produkce se kvalitou řadí na třetí místo. Každý z nich tvoří zhruba čtvrtinu roční produkce – někteří lidé si stěžují, že bílý čaj není příliš chutný nebo chutná jinak, než byli zvyklý, což je dáno právě obdobím sklizně. Dle typu čaje se sbírá vrchní listový pupen a až pět dalších přilehlých lístků.