Pu-er

čínsky: 普洱 „pu er“ [pchu er]

Lisovaný Shu pchu-er (357 g koláček z roku 2011)

Další názvy sorty: phu-erh, pu-erh
Nejznámější čaje u nás: nelze s jistotou říci, jaké čaje této sorty jsou u nás nejznámější, mnoho znalců a dodavatelů se drží např. konkrétních oblastí, jiní zase továren nebo míst zrání pu-eru. Ke spotřebitelům se tak dostane vždy ten, který daný rok prošel chuťovými pohárky prodávajícího. Může se tak v podstatě jednat o jakýkoliv pu-er.

Základní informace

Pu-er kromě oxidace (černý čaj prochází maximální možnou oxidací) projde také mikrobiální fermentací. Díky své specifické chuti byl pu-er v čínské komunitě stále více oblíbený a žádaný. Postupem času tak začala poptávka převyšovat nabídku a vyrojilo se mnoho obchodníků, kteří se chytili této příležitosti k navýšení vlastních zisků. Lístky yunnanských čajovníků se začaly míchat s lístky pocházejícími z jiných oblastí (vznik tzv. blend pu-eru) a ne výjimečně se stávalo, že v celé směsi nebyl jediný lístek z Yunnanu [Jün-nan]. Už samotný název “pu-er” totiž umožňoval zvyšovat cenu čaje, kterou byli lidi ochotni zaplatit. Kvůli této praxi postupně přestalo platit, že čaj obchodovaný ve městě Pu-er je skutečný pu-er.

Mnoho začínajících čajařů (a nejen těch) si na pu-er hned tak nezvyknou. Někteří si dokonce nezvyknou nikdy. Od mnoha lidí můžete slyšet dojmy přirovnávající pchu-er k vyluhovaným kostelním lavicím či týden nepraným ponožkám. Bohužel i pu-ery takových chutí se dostanou na náš trh. Je to ovšem škoda, protože opravdu kvalitní pu-er takto nechutná. V případě kvalitního pu-eru můžete mimo jiné pocítit např. jemnou chuť s tóny oříšků a ušlechtilého dřeva.

Čína: pravý pu-er se vyrábí v provincii Yunnan, například v oblastech Yiwu [I-wu], Baoshan [Pao-šan], Kunming [Kchun-ming].

Zpracování

Zpracování čaje pu-er je poměrně složité a nedá se rozdělit do jednotlivých bodů. I přesto, že tak uděláme, děláme tak pro elementární představu, co se s lístky děje. Pro lepší pochopení a ucelení doporučujeme přečtení série článků věnovaných pchu-eru.

  1. Sběr.
  2. Vnitřní zavadání po dobu cca 10 hodin. Kill green proces (zabití zeleně). Zastavení přirozeně probíhající oxidace.
  3. Hnětení lístků, dokud nedojde k jejich srolování.
  4. Sušení na slunci při optimální teplotě kolem 30 °C po dobu 3 – 5 hodin. Hotová maocha připravená pro Sheng [šeng] a Shu [šu] pu-er.
  5. Maocha [mao-čcha] pro Sheng pu-er  je lisována do různých tvarů a ponechána zrání.
  6. Maocha pro Shu p-er projde procesem Wu Dui [Wu tuej].
  7. Po procesu Wu Dui jsou lístky lisovány do různých tvarů.

Lisované lístky se mnohdy balí do velmi pěkně potištěných papírů.

Co se sbírá a kdy

Čajové lístky jsou sklízeny třikrát v roce. Lístky natrhané v polovině dubna se vyznačují bílým chmýřím. Tato sklizeň se jmenuje chun jian [čchun ťien] (jarní závitky). Další sklizeň probíhá v období mezi červencem a srpnem a nazývá se er shui [er šuej] (druhá sklizeň). Poslední sklizeň neboli ku-chua [kchu čchua] (zrnkový květ) probíhá v měsících září a říjen. Sbírají se čajové lístky především z velkolistých variet čajovníku čínského.


Chcete se o pu-eru dovědět víc? Přečtěte si seriál, který se věnuje pouze pu-eru!

  1. Pu-er – Co je to pu-er
  2. Pu-er – Za pu-erem do minulosti i přítomnosti
  3. Pu-er – Výroba pu-eru aneb o sklízení a zpracování čajových lístků
  4. Pu-er – Továrny na výrobu pu-eru a pu-erové kódy
  5. Pu-er – Tvary pu-eru
  6. Pu-er – Skladování a zrání pu-eru