Žlutý čaj

Čínský název: 黃茶 „huang cha“ [chuang čcha]

Další názvy sorty: žlutý čaj, Yelow tea
Nejznámější čaje u nás: Meng Ding Huang Ya, Huo Shan Huang Da Cha, Huo Shan Huang Ya (Yellow bud)

Žlutý čaj může být, obdobně jako oolong, považován za přechodný čaj. Na rozdíl od oolongu, který je mezistupněm mezi čajem zeleným a černým, lze však žlutý čaj zařadit někam mezi zelený čaj a pchu-er. Rozdíl je v procesu oxidace a fermentace. Oxidační proces pro oolong a černý čaj je výsledkem přirozené oxidace endogenních enzymů v samotném čajovém listu, zatímco ve žlutém čaji a pchu-eru jde o proces hydrotermální oxidace a mikrobiální fermentace. U žlutého čaje tento proces vystihuje oxidace / fermentace, která následuje po sha qing (zastavení oxidace nebo zabití zeleně). Údajně byl tento proces tradičně prováděn během výroby čaje Huo Shan Huang Ya, kdy byl tento čaj takto oxidován po dobu až sedmi dní. V současnosti je tento proces podstatně zkrácen i na jeden jediný den, čímž se výsledný čaj podobá především čaji zelenému. Po tomto komplexním zpracování má čaj mírnou chuť bez travnatého aroma, typického pro zelené čaje.

Čína: velké množství žlutých čajů vzniká v Hunanu, Anhui a Zhejiang, menší množství je produkováno také v Sichuanu, Hubei a Guangdong.

Zpracování

Zdroje uvádějící postupy pro výrobu žlutého čaje nejsou bohužel jednotné a lze tak usoudit, že vyjma určitých daných pravidel má každá výrobní oblast a každý druh žlutého čaje také své vlastní metody zpracovaní. Jedno takové je např. následující a sepsané v jednotlivých bodech:

  1. Sběr.
  2. Venkovní zavadání pod otevřenou oblohou dlouhé cca 2 hodiny.
  3. Zničení enzymů suchým teplem po dobu 6 – 7 minut při teplotě 180 – 200 ° C.
    Tento proces se provádí ručně.
  4. Na 30 minut se listy rozloží na bambusové rohože a nechají se vychladnout.
  5. Rolování lístků po dobu 30 až 45 minut. V závislosti na kvalitě čaje se tento proces provádí ručně nebo strojově.
  6. Čaj je dále skladován v místnosti s konstantní vlhkostí a přibližně 26 °C po dobu 2 hodin. Během tohoto procesu změní čaj barvu na žlutou.
  7. Pečení lístků na uhlí při teplotě 150 až 160 ° C.
  8. Druhý proces pečení následuje při teplotě 200 ° C. Hotový čaj je rozprostřený a nechává se vychladnout.

Co se sbírá a kdy

Čajová sklizeň probíhá počátkem jara. Sbírají se ještě nezralé čajové pupeny, případně také několik přilehlých lístků (některé zdroje uvádí, že se jedná převážně o divoce rostoucí čajovníky).