Český magazín o čaji

Konečně! Máme radost! Po dlouhém čekání jsme dokončili veškeré stěžejní úpravy magazínu. Spouštíme zkušební provoz, který se neliší od toho ostrého. S neutichajícím úsilím jsme se pustili do projektu, který si klade za cíl vytvoření originální platformy informující o nápoji, který má v naší zemi obrovské zastoupení – čaj si dopřáváme v čajovnách, na festivalech, workshopech, soutěžích, doma, v přírodě, párujeme jej s jídlem a pronikl také do míchaných nápojů. Svět čaje je obrovský, pestrý a v neustálém vývoji. Magazín je místem s ambicí tyto oblasti postupně propojit a především jim dát prostor.

Placené členství v rámci magazínu

Po ukončení provozu internetového obchodu vyvstala existenční otázka, jak zajistit provoz magazínu? Naším záměrem je vytvářet magazín bez obtěžujících, vyskakujících a všudypřítomných reklam. Zkrátka, chceme se zabývat především čajem.

Za kolik a co všechno?

Placené členství, respektive zpoplatnění určitého obsahu, byla varianta, která se nám zdála nejvíce rozumná. Jedná se o typ členství, který bude stát přibližně 50 korun měsíčně. V krátkodobém plánu je realizace plateb za jednotlivé příspěvky.

Zpoplatněno bude zhruba 90% vydaných článků čajové a bylinné tematiky a čajové degustace. Volně přístupný zůstane základní popis jednotlivých čajových sort, herbář rostlin a mapa spolu se seznamem čajoven.

Jak často budou vycházet nové články?

Každý týden pro vás máme přichystané minimálně dva články, měsíčně tedy celkem osm článků zaměřených především na tematiku čaje. V závislosti na dění ve světě čaje může být článků více, neboť aktuální informace chceme přinášet v co nejkratším čase.

Jaké jsou cíle magazínu?

Cíle jsme ve velké míře uvedli již v úvodním odstavci – svět čaje je obrovský, pestrý a v neustálém vývoji. Magazín je místem s ambicí tyto oblasti postupně propojit a především jim dát prostor – chceme dát prostor aktivitám, které se dějí v naší zemi a které o čaji informují, které čaj prezentují a které mu umožňují se dále vyvíjet. Vyjma sledování těchto aktivit se zabýváme i čajem samotným, čemuž jsme přizpůsobili rubriky.

Nové rozdělení rubrik

Přepracovali jsme všechny v rámci magazínu již vydané články, rozdělili je do rubrik a celou čajovou tematiku tak výrazně zpřehlednili. Obdobně jsme do rubrik rozdělili i články věnované bylinám.

  1. Čajový zpravodaj – aktuální informace o čajovém světě z naší země i ze zahraničí, může jít o Tea Masters Cup, projekt sdílené čajové zahrady, festivaly nebo o situaci v indickém Darjeelingu a otázky týkající se etiky v čajovém průmyslu.
  2. Blend – aneb pel-mel informací ze světa čaje, praktické rady při nákupu nebo přípravě čaje, různorodé informace ze světa čaje – o čajovníku čínském, o pití čaje v Číně, o párování čaje s jídlem, o skladování čaje, materiálech a mnohém dalším.
  3. Čaje – v této rubrice se zabýváme konkrétními druhy čajů, čajovými sortami, najdete zde degustace čajů a srovnávací degustace, např. srovnání dvou kultivarů čaje Bai Mu Tan Ji Pin, seriál věnovaný pu-erům nebo článek o měsíčním čajovém koláčku a jeho významu v čínské kultuře.
  4. Čajová chemie – rubrika, kde se setkávají reálná fakta o čaji a výsledky uskutečněných výzkumů s tisíciletou zkušeností a duchovní cestou čaje bez jakéhokoliv výzkumu. V dnešní době se o čaji píše často pouze v zájmu navýšení jeho prodeje a je náročné získat informace, které jsou navíc mnohdy v českém jazyce nedostupné. Nešťastné je také přejímání závěrů výzkumů bez podání veškerých informací, kdy např. některé „úžasné“ účinky čaje vycházejí prozatím pouze z úspěšného testování na laboratorních zvířatech a na výsledky testů s lidmi se teprve čeká. Naším cílem je zabývat se daným tématem co možná z největší šíře a představit maximum důležitých faktů, na jejichž základě si čtenář může vytvořit vlastní závěry, případně ho může článek podnítit k vyhledávání dalších informací.
  5. Čajové náčiní – čajové náčiní je s čajem neodmyslitelně spojeno a představuje způsob, jakým je čaj připravován a prezentován, dodává čaji úroveň a hodnotu. Je také prostředkem, kterým se čaj dostává před náš zrak, do našich rukou a úst. Náčiní pro přípravu čaje obvykle volíme podle okolností, ve kterých je připravován – jiné náčiní zvolíme pro degustaci čajů, pro setkání s přáteli a pro ceremoniální přípravu čaje.

Rubriky o bylinách rozdělují bylinné články podle následujícího zaměření – pěstování, sběr a využití bylin. Rubrika Bylinné směsi pak nabízí pestrou paletu inspirací na tvorbu originálních bylinných směsí, které mohou být zaměřené na čištění organismu, navození duševního klidu nebo proti nachlazení a zimním nemocem.

Mapa a seznam čajoven

Jak jsme několikrát naznačovali, do této části magazínu jsme se rozhodli zasáhnout výrazně. Ačkoliv je v České republice čajoven skutečně úžasné množství, mnohé z nich připomínají čajovnu především pak pouze z názvu. Více jsme se o této tematice rozepsali v článku, který vyjde v následujících dnech.

Buďte s námi!

Je to výzva! Celý magazín je pro nás naplňujícím projektem a cestou přispění k čajové kultuře. Budeme rádi za vaši zpětnou vazbu a podporu, která pomůže budovat český magazín o čaji. Čaj!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tyto stránky používají plugin Akismet, který filtruje SPAM. Zde se můžete dočíst, jak tento plugin nakládá s vašimi osobními údaji.