Shou Mei 2013 (lisovaný do tvaru čokolády)

CharakteristikaPůvodVlastnostiCenaPříprava čaje
Shou Mei_2013_9

  • bílý čaj,
  • rok sklizně čajových lístků 2013,
  • kvalita čaje: First Grade,
  • kultivar: Da Bai (Fuding).
Shou Mei_2013_9

  • provincie Fujian, Čína,
  • továrna Fujian Fuding Dongnan White Tea Imp. & Exp. Co., Ltd.,
  • čajová plantáž Mayang Village, Diantou Town, Fuding City.
Shou Mei_2013_9

  • Vůně je oříšková s přecházejícím tónem do skořicové. Objevují se ovocné podtóny
  • Barva nálevu je světle až tmavě žlutá.
  • Chuť je jemná s oříškovým dozvukem postupně přecházející do ovocného dozvuku. Ani u posledních nálevů čaj nedrhne v ústech ani v krku a není svíravý.
Shou Mei_2013_9V prosinci roku 2016 stálo balení (100 g “čokolády”) 450,- Kč.

Shou Mei_2013_9Gaiwan: objem 150 ml / 6 g čaje.

  1. nálev – 90 ºC, proplach,
  2. nálev – 80 ºC, 80 s,
  3. nálev – 90 ºC, 40 s,
  4. nálev – 90 ºC, 40 s,
  5. nálev – 90 ºC, 50 s,
  6. nálev – 90 ºC, 70 s.

Legenda o čaji Shou Mei

Legenda vypráví o líných Xiao bratřích, kteří žili ve vesnici Nankeng. Tyto bratři zdědili čajovou zahradu, se kterou si spíše nevěděli moc rady. Neznali metody sklízení čajových lístků a ani se moc nehrnuli do jejich zpracování, které pro ně bylo spíše složité. Vyrobit tak oolong či nějaký výtečný černý čaj, bylo nad jejich schopnosti. Vymlouvali se, že chtějí ušetřit za uhlí, které by jinak museli používat na topení či pečení při výrobě oolongů.

Nejen jejich lenost, ale také spíše neschopnost vedla k tomu, že neuplatňovali žádné kroky zpracování čaje, které by zahrnovali zručnost a složité přípravy jako například pečení či rolování a podobně. Čajové lístky tak pouze rozložili na zem pod slunce, několikrát je promíchali a poté přesunuli do stínu. Vesničanům, kterým čajové lístky prodávali, nápoj tak zachutnal, že byli zvědavý, jak se vlastně lístky zpracovávají. Problém byl ovšem v tom, že když místní špehovali bratry, jak zpracovávají čajové lístky. V domnění, že používají složité metody zpracování, nic neobjevili, protože jediné, co viděli, bylo, jak bratři lístky rozprostřou na bambusové rohože na slunce a poté je nechají chvíli ve stínu. Neuvědomili si tak, že je to to jediné, co vlastně bratři s čajovými lístky dělají.

Více informací najdete také v článku Legenda o čaji Shou Mei.

Fotodokumentace degustace

Shou Mei_2013_8

Balení – krabička ve které je čaj zabalen (přední strana)

čokoláda - přední strana

čokoláda – přední strana

čokoláda - zadní strana

čokoláda – zadní strana

suché čajové lístky

suché čajové lístky

barva nálevu (1. nálev)

barva nálevu (1. nálev)

vylouhované čajové lístky

vylouhované čajové lístky