Yin Zhen 2016

CharakteristikaPůvodVlastnostiCenaPříprava čaje
yin-zhen-2016_1

  • bílý čaj,
  • rok zpracování 2016 (jaro).
yin-zhen-2016_1

  • Čína.
yin-zhen-2016_1

  • Vůně je výrazná.
  • Barva nálevu je světle hnědá.
  • Chuť je jemná s delším výrazným dozvukem.
yin-zhen-2016_1V srpnu roku 2016 byla cena čaje 15.6 Kč/gram.

yin-zhen-2016_1Gaiwan: objem 150 ml / 3 g čaje.

  1. nálev – 90 ºC, 30 s,
  2. nálev – 90 ºC, 20 s,
  3. nálev – 90 ºC, 30 s,
  4. nálev – 95 ºC, 40 s,
  5. nálev – 95 ºC, 60 s,
  6. nálev – 98 ºC, 100 s.

Konvička: objem 500 ml / 10 g čaje.

  1. nálev – 90 ºC, 110 s,
  2. nálev – 95 ºC, 80 s,
  3. nálev – 95 ºC, 140 s.

Rozšiřující informace

Čaj, který se objevil roku 1796, patří mezi nejznámější bíle čaje v Číně. U nás můžete tento čaj vidět také pod názvem “Stříbrné jehly”. Pro výrobu se sklízí mladé silně ochýřené tipsy čajovníku kultivaru Fu Ding Da Bai Cha.  Čaj se připravuje tradiční metodou sušením na slunci. O čaji Yin Zhen se zmínil ve své knize i mistr čaje Lu Yu. Napsal: „Čaj se zpracovává zvláštní metodou. Používají se jen silné, křehké bíle ochmýřené výhonky. Po usušení se zabalí do papíru a uloží na dva dny do krabic. Pak se praží při nízké teplotě a znova zabalené se uloží ještě na jeden den.”

Fotodokumentace degustace

suché čajové lístky

suché čajové lístky

barva nálevu (1. nálev)

barva nálevu (1. nálev)

vylouhované čajové lístky

vylouhované čajové lístky