Da Hong Pao 2016

CharakteristikaPůvodVlastnostiCenaPříprava čaje

  • oolong,
  • rok zpracování 2016.

  • pohoří Wu Yi (v provincii Fujian), Čína.

  • Vůně je hutná, kulatá.
  • Barva nálevu je od žluté po hnědou.
  • Chuť je kulatá s jemným oříškovým dozvukem.
V červnu roku 2016 byla cena čaje 5.0 Kč/gram.

Gaiwan: objem 150 ml/4 g.

  1. nálev – 90 ºC, 90 s,
  2. nálev – 90 ºC, 30 s,
  3. nálev – 95 ºC, 90 s,
  4. nálev – 95 ºC, 130 s.

Rozšiřující informace
Da Hong Pao, českým názvem Velké šarlatové roucho, patří mezi takzvané „skalní“ polozelené čaje. Pocházejí z pohoří Wu Yi v provincii Fujian a jsou velice slavné, avšak také drahé a obtížně dostupné (bývají často předmětem dražeb). Vyrábějí se z místních starobylých odrůd čajovníku, pěstovaných na strmých a obtížně dostupných svazích a ve skalách. Běžnější jsou variety, které vznikají z podobných čajovníků vypěstovaných řízkováním původních keřů a pěstovaných na jiných místech hor Wu Yi a v jejich blízkém okolí.

K čaji se váže legenda, podle které byla za doby vlády dynastie Tang požitím tohoto čaje uzdravena z těžké nemoci matka císaře . Vděk císaře za tento zázrak se dodnes promítá v názvu čaje “Velké šarlatové roucho”, protože nechal údajně keře rudým rouchem zakrýt.

Fotodokumentace degustace

suché čajové lístky

suché čajové lístky

barva nálevu (1. nálev)

barva nálevu (1. nálev)

vylouhované čajové lístky

vylouhované čajové lístky