Formosa Gaba 2016

CharakteristikaPůvodVlastnostiCenaPříprava čaje

  • oolong,
  • více fermentovaný (65%), jemně pečený,
  • rok sklizně 2015 (Prosinec).

  • oblast města Mingjian, kraj Nantou, Taiwan,
  • kultivar Si Ji Chun.

  • Vůně je výrazná, po jablkách a skořici.
  • Barva nálevu je od světle hnědé po tmavě hnědou.
  • Chuť je zpočátku sladká, ke konci hutná, jemná.
V květnu roku 2016 byla cena čaje 3.8 Kč/gram.

Gaiwan: objem 150 ml/5 g čaje.

  1. nálev – proplach,
  2. nálev – 90 ºC, 10 s,
  3. nálev – 90 ºC, 20 s,
  4. nálev – 95 ºC, 20s,
  5. nálev – 95 ºC, 30s,
  6. nálev – 95 ºC, 40s,
  7. nálev – 95 ºC, 60s,
  8. nálev – 95 ºC, 120s.

U tohoto typu čaje doporučujeme způsob přípravy Gong-Fu Čcha.

Rozšiřující informace

GABA je přízvisko pro čaje se zvýšeným obsahem kyseliny gama-aminomáselné, které je připisován pozitivní účinek na náš organismus. Že se GABA přirozeně vyskytuje v rostlině čajovníku, se vědělo už před objevením metody, která podíl této látky v rostlině zvyšuje. Tato metoda má původ v Japonsku, kde se stal tento druh čaje krátce po jeho uvedení do prodeje velkým hitem. Díky svému věhlasu se poměrně rychle šířil daleko za hranice až na náš západní trh, kde jeho popularita neustále roste.

Více informací o látce GABA se můžete dočíst v článku “GABA a čaj“.

Fotodokumentace degustace

suché čajové lístky

suché čajové lístky

barva nálevu (1. nálev)

barva nálevu (1. nálev)

vyluhované čajové lístky

vyluhované čajové lístky