Degustujte čaj jako profesionál s Čajovým testerem

Pro zkoumání kvalit čajů z nových sklizní, porovnávání stejných typů čaje nebo pro srovnávání čajů dle nejrůznějších kritérií je určena pomůcka nazvaná Čajový tester. Jak vypadá a jak se s ním pracuje, si popíšeme níže v článku.

Podoba Čajového testeru

Jedná se o čajovou soupravu složenou z hrnku o objemu obvykle 150 ml, v jehož vrchní hraně jsou vyřezány trojúhelníkové zuby nebo několik půlkruhů, pokličky a slévací misky o stejném objemu, jako v případě hrnku. Ideální je mít sad několik, nejlépe dvě až tři. Jedině tak můžeme mezi sebou porovnávat různé druhy čajů. Jedna sada se vyplatí v případě zkoumání kvalit konkrétního čaje, kdy věnujete pozornost hlavně kvalitě jeho lístků a výslednému nálevu a jeho chuti a vůni.

Tip: Při koupi se snažte vybrat takový tester, který není vybaven pouze jedním slévacím otvorem (tvar malého obdélníčku), ale má několik zubů (viz obrázek výše). V případě jednoho otvoru je slévání obtížné, neboť poměrně často dochází k jeho ucpání čajovými lístky.

Používání čajového testeru

Práce s Čajovým testerem není nikterak složitá. Nejdříve nasypete potřebné množství čajových lístků do hrnku, zalijete vodou o požadované teplotě a po několika minutách hrnek oklopíte do misky a necháte slít čajový nálev. Následně vyklepnete lístky na obrácené víčko. Po tomto kroku je vše připraveno k testování čaje a jeho srovnávání s jinými druhy – tedy k důkladnému prohlédnutí čaje. V hrnku vám zůstane aroma čaje, které můžete prozkoumávat a hodnotit. Na víčku položené lístky můžete podrobit důkladnému zkoumání a ještě předtím neopomeňte ochutnat a zhodnotit čajový nálev, a to z hlediska jeho barvy i chuti.

Příklady přípravy čaje v testeru

  • Čínský nebo tchajwanský oolong
    – 3 gramy čajových lístků louhujeme 5 minut ve vodě o teplotě 95 ºC.
  • Japonský zelený čaj
    – 3 gramy čajových lístků louhujeme 3 minuty ve vodě o teplotě 80 ºC.
  • Čínský zelený čaj
    – 3 gramy čajových lístků louhujeme 3 minuty ve vodě o teplotě 95 ºC.
  • Čínský černý čaj
    – 3 gramy čajových lístků louhujeme 3 minuty ve vodě o teplotě 95 ºC.
  • Čínský bílý čaj
    – 3 gramy čajových lístků louhujeme 3 minuty ve vodě o teplotě 95 ºC.
    – v případě Yin Zhen – 5 gramů tipsů louhujeme 5 minut ve vodě o teplotě 95 ºC.
  • Darjeeling (FF, SF, TF, AF)
    – 3 gramy čajových lístků louhujeme 3 minuty ve vodě o teplotě 95 ºC.

Tester a práce s ním v obrazech

Slévací džbánek a miska o stejném objemu, převážně 150 ml.
Doporučený způsob slévání. Džbánek i s víčkem se zapře o strany misky a o držák víčka. Díky tomu je džbánek mírně nahnutý a nálev nám pomalu stéká do misky.
Čaj připravený k prezentaci a testování. Pijte, čichejte, zkoumejte a diskutujte!
Pokud chcete opravdu poznávat čaj, doporučujeme zakoupit testerů více, optimálně 3 a více. Jen tak budete schopni pozorovat i velmi drobné rozdíly v chuti nebo v aroma čaje.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.