Hojicha a Genmaicha – sáčkový vs. volně sypaný čaj

Je to nedávno, co se mi dostalo do rukou balení sáčkových čajů až z dalekého Japonska. První, co mě napadlo při pohledu na obě balení čajů, bylo: „Jak je to asi s kvalitou japonských sypaných čajů a čajů v sáčku?“ Inu, myšlenka na sebe nedala dlouho čekat a tak jsem se pustil do porovnávání. Dokoupil jsem potřebné čaje a vše jsem začal dokumentovat.

Ještě před samotnou srovnávací degustací a její fotodokumentací bych rád uvedl, že tento článek je záměrně přístupný všem návštěvníkům. Od začátku spuštění placené verze magazínu se nás lidé ptají, proč by zrovna za tyto články měli platit a také by rádi viděli některé naše články, aby se mohli na základě něčeho rozhodnout, zda o členství stojí (přístupných článků bude postupem času více). Dále také slýcháme, že děláme to samé, co ostatní. My jsme však jiného názoru, což můžete posoudit sami právě na základě volně přístupných článků. Pusťme se tedy do degustace!

Co přesně budeme degustovat?

V naší degustaci budeme srovnávat dva sáčkové čaje s čaji volně sypanými. Jedná se o Genmaichu a o Hojichu. Sáčků s čajem máme dost a volně sypaného čaje také. Teď už jen zbývá si oba dva čaje představit a poté nám už nic nebrání pustit se do degustování.

Sáčkové čaje Genmaicha a Hojicha.

Co je to Hojicha?

V překladu znamená slovo Hojicha [ほうじ茶] pražený čaj. Hoji-Cha = pražený čaj. Hojicha je ve své podstatě zelený čaj upražený v porcelánovém nádobí na dřevěném uhlí (dnes se nejvíce používá metoda pražení v bubnu). Nejčastěji se jako výchozí surovina používá Bancha (můžeme přeložit jako Společný čaj, jedná se převážně o čajové lístky z třetí sklizně). Dále lze použít také lístky Gyokura, Kukichy nebo Senchy, ale to je již méně obvyklé. Proces přípravy čaje Hojicha byl údajně poprvé proveden v Kjótu (Japonsko) ve dvacátých letech dvacátého století. Japonsko, protože je ostrovem s omezenými zdroji, se snaží neprodukovat moc odpadu, co se čaje týče. Bohužel po strojovém zpracování zbylo na plantážích mnoho ořezaných zbytků čajových listů. A tak je jednoho dne zkusil jistý obchodník upražit a tím docílit výraznější chutě a také „zabití“ tříslovin. Povedlo se. Od té doby si čaj získal velkou popularitu. V Japonsku je tento čaj řazen mezi odpolední čaje nebo také mezi čaje vhodné k jídlu. Chuť čaje zpočátku pravděpodobně neosloví každého, neboť nálev připomíná kváskový chleba či pečené ořechy. I přesto se vyplatí čaj zkusit a hned jej nezavrhnout.

Hojicha

vyluhovaná Hojicha

Co je to Genmaicha?

V překladu znamená slovo Genmaicha [玄米茶] rýžový čaj. Gen-Mai-Cha = rýžový čaj někdy též označován jako popcorn tea. I v případě tohoto čaje se při výrobě používá převážně čaje Bancha. Může se však i zde použít čaj Sencha nebo dokonce i Matcha (čaj poté zván jako Genmaicha-Matcha-Iri). Dále se k čajovým lístkům přimíchá pražená hnědá rýže (Genmai). Tím dojde ke snížení ceny za gram čaje. To byl pravděpodobně i záměr jedné čajovny v Kjótu, která údajně tento čaj vymyslela cca před 100 lety. Kromě toho, že je tímto čaj předurčen ke každodennímu pití, je také velmi dostupný pro chudé farmáře nebo také pro mnichy. Čaj je obecně méně kyselý než jiné zelené čaje, což je údajně dáno škrobem z rýže. Dále je třeba vzít v potaz, že kvalita tohoto čaje závisí z poloviny také na kvalitě hnědé rýže. Rýže dává čaji velmi specifické aroma, aby se dosáhlo co nejlepší vůně, je zapotřebí, aby byla rýže celá a nepopraskaná. I proto, pokud uvidíte Genmaichu s obsahem prasklé rýže, jedná se dle zastoupení této rýže o menší kvalitu směsi.

Genmaicha

vyluhovaná Genmaicha

Louhování dle libosti

První porovnávací příprava spočívala v přípravě obou sáčkových čajů způsobem, který zná drtivá většina lidí. Uvaříme vodu, zalijeme jí sáček v hrnku a jdeme do koupelny se umýt nebo připravit snídani sobě a popřípadě dětem. Ve zkratce – louhujte dle potřeby. Oba dva čaje nelze prakticky přelouhovat. Porovnával jsem tedy pouze první nálev. Na druhý většinou není čas a pytlík spolu s obsahem končí v koši. Čaj jsem zalil vodou o teplotě cca 90°C a ponechal v hrnku po dobu 2 – 3 minut, poté jsem z hrnku pomalu upíjel. Zkrátka tak, jak se to běžně dělá. V sáčku je cca 1 gram čaje a tak jsem i toho sypaného navážil stejné množství. Malý problém nastal u čaje Genmaicha, kde jsem musel ubrat trochu pražené rýže, abych dosáhnul přibližně stejného poměru rýže a čajových lístků.

Srovnání Genmaicha (zleva) volně sypaného čaje a směsi nasypané v sáčkovém čaji.

Co je psáno v návodu

Druhé testovací kolo spočívalo v přípravě čaje, v případě sáčkového čaje, dle návodu na samotném balení. U volně sypaného čaje jsem zvolil běžně doporučovanou přípravu. Sáčkový čaj jsem tedy zalil vodou o teplotě 90°C a nechal louhovat 30 sec. Volně sypaný čaj Genmaicha jsem zalil vodou o teplotě 80°C (někdo doporučuje i 90°C a více, také to lze, nic se tím nezkazí) a louhoval 60 sec. Navážil jsem na 250 ml 8 gramů čaje. V případě sypaného čaje Hojicha jsem navážil na 250 ml 10 gramů čaje a louhoval 90 sec. ve vodě o teplotě 90°C. Pro přípravu obou čajů jsem zvolil Uwade kyusu někdy zvanou též jako Dobin.

Srovnání Hojicha (zleva) volně sypaného čaje a směsi nasypané v sáčkovém čaji.

Na balení psáno…

Na obalech obou čajů je vyjma postupu přípravy a oblasti původu čaje (100% čajových lístků z Kakegawa, prefektura Shizuoka) napsáno také několik zajímavých a úsměvných informací. Např. je psáno, že máte čajový pytlík cca 10x ponořit a vynořit a dále dle libosti a vaší chuti pokračovat. Také je na obalu několik varování ohledně možnosti popálení se horkou vodou. A stejně jako u nás v případě pyramidových sáčků, se i zde z obalu dozvíte, jak dobře se lístky rozvinou, čímž vynikne nejen chuť, ale také vůně. Upřímně, nikdy jsem nebyl moc moudrý z toho, jak z prachu a drcených lístků dostanu plně rozvinuté lístky s jejich typickou chutí a vůní. Na druhou stranu zas nemusím znát všechno.

Balení 10 kusů sáčkových čajů Genmaicha. S popisem výhod pyramidového sáčku.

Výhoda tohoto balení je, že je to v podstatě princip ZIP sáčku.

Balení 10 kusů sáčkových čajů Hojicha. S popisem výhod pyramidového sáčku.

Výhoda tohoto balení je, že je to v podstatě princip ZIP sáčku.

Jak to všechno dopadlo?

Výsledek této netradiční degustace byl pro mě velmi překvapivý. Upřímně řečeno jsem trochu čekal, že nálev sáčkového čaje bude pro mě spíše nezajímavý a moc navoněný. Nebyl. Nálev byl chutný a i přestože voněl výrazněji, než v případě volně sypaného čaje, nebylo to zlé. Bylo také potvrzeno, že tyto čaje takřka nelze přelouhovat. U sáčkového čaje byla chuť sice více výrazná, ale je to dáno nadrcením celé směsi (v případě Genmaichy) či čaje (v případě Hojichy). Obecně byl drcený čaj v porovnání s volně sypaným čajem výraznější v barvě nálevu, v chuti i v aromatické složce. Velmi pozitivní byl také fakt, že jsem mohl porovnat čaje ve své 100% podobě. Většinou se totiž sáčkové čaje míchají z různých čajů z celé země (nebo i celého světa). Zde tomu tak nebylo.

Večerní pití?

Údajně lze oba čaje pít bez problémů také před spaním či obecně v pozdních večerních hodinách. I to mě zajímalo a tak jsem si něco málo k tomuto zjistil. Je zřejmé, že nebudu jediný, koho bude daná problematika zajímat.

  • Hojicha – Pražený čaj. Kofein je látka, která taje (nerozpadá se) v rozmezí 235 – 238 °C. Záleží tedy, při jak vysoké teplotě se lístky praží. Ovšem i kdyby se pražily při vysoké teplotě, kofein bude tát, ale nebude „mizet“. Obecně to není tak jednoduché. Např. u kávy pražením zrn kofein neklesá. A když už klesá (při vysokých teplotách), jedná se o nepatrné množství, které nemá cenu nijak řešit. Kofein dále můžeme snížit ještě tím, že vyšlechtíme určitý typ kultivaru, který nebude kofeinu obsahovat takové množství, ale něco málo ano. V neposledním případě záleží na pozici listu u konkrétní rostliny a také sběru. Např. třetí sběr pátého a šestého listu bude obsahovat kofeinu o poznání méně, než v případě prvního sběru vrcholového tipsu.
  • Genmaicha – Rýžový čaj. Kromě pražení platí to samé, co je zmíněno výše. Dále je nutné uvést, že čajové lístky se míchají s rýží a tak 10 gramů Banchy není stejné jako 10 gramů Genmaichy. Tímto způsobem je tedy množství obsaženého kofeinu redukováno. Je však třeba pít před spaním spíše Ganmaichu z Banchy a ne z Matchy, Gyokura nebo Senchy.

Závěrem je však třeba dodat, že drcení čaje nepředstavuje příliš správnou cestu zpracování čaje, protože v porovnání s volně sypaným čajem kvalita takto vyráběného čaje klesá – o tomto tématu jsme se více rozepsali v článku Jednotvárnost proti rozmanitosti aneb o sáčkovém a sypaném čaji. Sice existují čaje, kde to příliš na škodu není, jako v tomto případě, ale bohužel jsou i čaje, kde je to veliká škoda.

Oba tyto sáčkové čaje bych na 100% doporučil všem, kdo chtějí pít lepší čaj a zároveň se nechtějí zabývat přípravou čaje volně sypaného.

I přestože jsou obě směsi poměrně dost nadrcené, chuť i vůně čaje je nadmíru dostatečná ve srovnání s u nás dostupnými sáčkovými čaji. Záleží ovšem na preferencích každého jednotlivce.


Související články

Bai Mu Dan Ji Pin – dva kultivary
Zhang Ping Shui Xian

4 komentáře

  • Adam napsal:

    Více takových komparativních článků prosím 🙂 Nejlépe i s uvedením konkrétních použitých čajů a ideálně s odkazem, kde nebo pod jakým obchodním názvem je možné je zakoupit, takhle je to poněkud virtuální.

    • Jan Vrbata Jan Vrbata napsal:

      Jaké čaje degustujeme, uvádíme vždy co nejpřesněji jak názvem, tak někdy i kultivarem apod. S uvedením zdrojů čaje, kde je lze koupit nebo byl koupen, je to bohužel složitější. Pokud bychom však degustovali nějaký velmi specifický, ale zajímavý čaj, který by se dal sehnat jen u některých prodejců, pravděpodobně by jsme kontakty na prodejce na vyžádání uvedli. Veskrze se však snažíme o degustace čajů, které jsou dostupné a u dobrých a léty ověřených zdrojů je lze bez problému sehnat ve velmi dobré kvalitě.

  • jirickadavid napsal:

    Popravdě mi Genmaicha vůbec nezachutnala, ovšem srovnání je to velmi zajímavé, díky za něj, snad budou další porovnávací články přibývat. 🙂

    • Jan Vrbata Jan Vrbata napsal:

      Mně zpočátku také Genmaicha moc nechutnala, ale postupem času jsem si na ní navykl a nyní ji piji přesně jako v Japonsku, tedy jako každodenní čaj. Článků bude určitě přibývat, nějaké jsou už z části připravené 😉 Nemusíte se tedy bát, je na co se těšit.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tyto stránky používají plugin Akismet, který filtruje SPAM. Zde se můžete dočíst, jak tento plugin nakládá s vašimi osobními údaji.