Česko, malá země s obrovskou čajovou duší!

Tea Master Cup 2017 už je nějaký ten den za námi a tak ani na našem čajovém magazínu nesmí chybět finální zhodnocení, které je více než pozitivní! Naše malá země ukázala svoji obrovskou čajovou duši a zapálení do rozličných čajů a čajové kultury a získala prvenství hned ve dvou soutěžních kategoriích. Přinášíme krátké shrnutí a poté už hurá do dalšího ročníku této světové čajové soutěže!

Zdroj: https://teamasterscup.com/

Tea Master Cup 2017 se uskutečnil 25. až 27. září v čínském Enshi, v provincii Hubei. Celkem se soutěže zúčastnilo 29 soutěžících, kteří přijeli předvést své dovednosti v práci s čajem. Pocházeli z 13 zemí a svůj um předvedli ve 4 kategoriích – Tea Preparation (příprava čaje), Tea Pairing (párování čaje s lehkým jídlem), Tea Mixology (míchaní čajových nápojů) a Tea Tasting (čajová degustace).

Celá soutěž proběhla v rámci 7. mezinárodního fóra pro čaj, které organizuje CFNA (čínská obchodní komora pro dovoz a vývoz potravin, domácí produkty a vedlejší produkty živočišného původu). Finále posuzoval panel odborníků z celého světa:

  1. Denis Shumakov z Ruska
  2. Tony Gebely z USA
  3. He Jie z Číny
  4. Sharyn Johnston z Austrálie
  5. Gabriella Lombardi z Itálie
  6. William Lee z Koreje
  7. Nguyen Thu Anh Hong z Vietnamu

Soutěžící, kteří se finále účastnili, již před tím zvítězili ve výše uvedených kategoriích v domovských zemích. Celá soutěž Tea Masters Cup stojí v popředí inovací čajového průmyslu, neboť žádná jiná organizace nespojuje tolik čajových profesionálů z tak široké kulturní a zkušenostní škály.

Tea Preparation

Tato kategorie spočívala v přípravě a prezentování čaje. Celé soutěžní kolo se skládalo ze 2 částí:

  1. příprava čajů vybraných organizátory soutěže (stejné pro všechny soutěžící),
  2. příprava vlastního čaje – jakýkoliv vlastní pravý neochucený čaj.

Porota hodnotila techniku přípravy čaje, způsob jeho podávání a samozřejmě také jeho chuť a vůni.

Vítězem této kategorie se stal Dmitriy Filimonov, který pracuje jako vedoucí oddělení čaje ve společnosti GoodWine na Ukrajině.

Připravil čaj z letošního roku – Darjeeling First Flush ze zahrady Goomtee, a to za pomocí preparační metody nazvané „diferenciální extrakce“. Dle jeho slov tuto metodu vynalezl za účelem kontroly chuti celého čaji včetně jeho dochuti. K přípravě čaje použil tři Hario Globes (nádoba na přípravu čaje ve tvaru koule, po vylouhování čaje se nálev jednoduše slije do nádoby umístěné pod koulí) postavené na sobě. Každý obsahoval suché čajové lístky. Nejprve nalil převařenou vodu do horní koule, nechal lístky krátce louhovat a poté pustil vodu do druhé koule a posléze do třetí. Z té byl hotový čajový nálev slit do čajové nádoby.

Druhé místo obsadil Andrei Ivanov z Litvy a třetí místo Daineko Alissiia z Ruska.

Dmitriy Filimonov

Tea Pairing

Kategorie Tea Pairing proběhla celkem ve dvou kolech. V prvním kole soutěžící pároval čaj či nápoj na bázi čaje s jídlem za použití ingrediencí připravených organizátory soutěže. V druhém kole pak soutěžící sestavil vlastní kombinaci čaje a jídla za použití jakýchkoliv surovin. Podmínkou je pouze použití čaje nebo nápoje na bázi čaje.

Porota hodnotila čistotu přípravy, prezentaci připravovaného menu, jeho chuť i vůni a také potenciál využitelnosti.

Vítězem pro tuto kategorii se stal Andrei Ivanov z Lotyšska, který spároval pchu-er Menghai 2008 s mandarinkou navršenou plátkem čerstvého zázvoru, čerstvou chilli papričkou a zakápnutou medem. Pro prezentaci svého menu použil také kámen, který byl ovoněný borovicovým olejem.

Andrejovým cílem bylo vystihnout hořké, kyselé, slané, sladké a pikantní chutě. Párování bylo celé představeno na hliněné desce a použitá konvička byla vyrobena ze stejné hlíny a v korejském stylu lotyšským umělcem. Jeho kompozice evokovala lotyšský les Baltské moře.

Na druhém místě se umístila Dorothy Chan z Austrálie Dave Lim ze Singapuru skončil třetí.

Andrei Ivanov

Menu Anreje Ivanova

Tea Mixology

Kategorie Tea Mixology proběhla celkem ve dvou kolech. V prvním kole soutěžící připravoval mix za podmínek a složek stanovených organizačním výborem. V druhém kole pak soutěžící namíchá nápoj za použití jakýchkoliv surovin dle svého receptu. Každý drink musí obsahovat čaj nebo nápoj na bázi čaje.

Porota hodnotila metodu přípravy a prezentace čajového mixu, jeho prezentaci, organoleptické vlastnosti, čajovou synergii a potenciál využitelnosti.

V této kategorii zvítězila naše Kateřina Vymazalová s čajovými nápoji nazvanými Čajová opice a Exotický dotek.
Kateřina s naprostou profesionalitou namíchala dva skvělé koktejly, při prezentaci mnohokrát pobavila a rozesmála celý sál,“Jiří Boháč

První zmíněný nápoj vytvořila z japonského čaje Sencha, banánového pyré, citronové šťávy, medového roztoku a dále jej doplnila drcenými banány a himalájskou solí. K přípravě druhého nápoje, který nazvala Exotický dotek, použila zelený čaj, mangovou šťávu, směs citronových a pomerančových džusů, sirup a dozdobila jej ananasovým listem.

Na druhém místě se umístil Valerio Vitiello z Itálie a třetí místo odsadila Tatyana Filimonova z Ruska.

Kateřina Vymazalová

Tea Tasting

Kategorie Tea Tasting se skládala ze dvou kol: 1. rozpoznání jednotlivých ingrediencí v čaji a 2. poznávání pravých neochucených čajů. Každé kolo se skládalo z kola přípravného a ostrého.

Vítězem této kategorie se stal náš Jakub Ryšavý, který správně odhadl 4 z 5 čajových vzorků v čajovém kole a 2 ze 3 vzorků při poznávání jednotlivých složek ochuceného čaje.
Pro lepší zapamatování jsem si vzorky při nachutnávání spojoval se zážitky z minulosti, s obrazy ze svého života, zkušenostmi, vůněmi, a pečlivě si je zapisoval. Tato technika se mi nakonec osvědčila, rozeznal jsem nejvíce vzorků ze všech soutěžících.Jakub Ryšavý

Na druhým místě se umístil Andrej Ivanov z Lotyšska a třetí místo odsadil Dmitrij Filimonov z Ukrajiny

Jakub Ryšavý

Všem vítězům gratulujeme a hurá do dalšího ročníku Tea Master Cup!

Kateřina Vymazalová (Tea Mixology) a Jakub Ryšavý (Tea Tasting)


Zdroj:

  1. https://worldoftea.org/2017-tea-masters-cup-finals/

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *