Matcha sušenky jako podzimní životabudič

Pokud rádi pečete a sem tam si ještě raději zamlsáte, ale přesto nechcete až tak moc hřešit, protože jste přívrženci zdravého životního stylu, máme pro vás tip, kvůli kterému nemusíte mít až tak moc černé svědomí. Podzim a zima je ve znamení únavy a přípravy těla na klidový režim, co vás ale může přeci jen povzbudit, jsou pravé domácí sušenky se zeleným čajem matcha. Ten je oblíbený nejen kvůli vysokému obsahu antioxidačních látek, ale také kvůli příjemné chuti, která skvěle vynikne i ve sladkém pečivu.

Matcha sušenky se perfektně hodí ke snídani podávané s kvalitním čajem.

Matcha sušenky se perfektně hodí ke snídani podávané s kvalitním čajem.

Jistě jste o matche již někdy slyšeli. V posledních letech jsou vyzdvihovány hlavně její antioxidační účinky, které zpomalují stárnutí buněk a naopak zrychlují spalování tuků. Konzumace matchy před sportem údajně zrychluje odbourávání tuků až o několik desítek procent, což už stojí za úvahu. Pokud s matkou nemáte při vaření moc zkušeností, měli byste se o ní alespoň do začátku něco dozvědět, protože není matcha jako matcha. Podle účelu se totiž dělí na typ ceremoniální, příměsový a kuchyňský. Poslední typ nás tedy v případě použití na vaření a pečení bude výhradně zajímat. Jednotlivé typy tohoto čaje se liší nejen v ceně, ale také v barvě a výsledné kvalitě.

Co byste měli vědět hned na začátku

Matcha sušenky jsou skvělou variantou sladkého pečiva, pokud se snažíte co nejvíce vyhnout cukru, můžete místo třtinového přidat kokosový, který má nižší glykemický index, takže se tolik nepodepíše na vaší hmotnosti. Ale jak už to tak bývá, všeho s mírou. Pokud chcete redukovat svoji hmotnost, nebudou pro vás tyto sušenky zřejmě tou nejlepší variantou. Přesto v malém množství jistě nikomu neublíží. Ačkoliv matcha zrychluje hubnutí, určitě na tuto schopnost v tomto případě nespoléhejte, pečivo je přeci jen sladké a obsahuje světlou mouku.

Matcha patří do skupiny zelených čajů. Na pečení vás bude zajímat kuchyňský typ.

Matcha patří do skupiny zelených čajů. Na pečení vás bude zajímat kuchyňský typ.

Sušenky raz dva

Výhodou těchto sušenek je určitě snadná příprava, kterou zvládnete i s přípravou surovin asi za půl hodiny. Pokud chcete pečivo jemnější, doporučuji najemno rozemlít cukr. Předem si připravte vlašské ořechy, které nahrubo rozemelte. V hrnku si rozpusťte máslo a připravte si dvě mísy. Do jedné odměřte mouku, přidejte k ní lžičku kypřícího prášku, v našem případě zdravější varianta z vinného kamene, kukuřičného škrobu a jedlé sody, dále přidejte špetku kuchyňské soli, namleté ořechy, sušenou smetanu a matchu. Všechny sypké suroviny smíchejte. V druhé míse utřete cukr se třemi žloutky a přidejte rozpuštěné máslo. Pak suroviny z obou mís smíchejte a utřete jemné těsto, ze kterého na pečící papír udělejte placičky. Pokud byste chtěli dosáhnout pravidelnějších tvarů než my, dejte těsto na nějakou dobu do lednice, jde pak lépe rozválet, takže můžete vykrajovat různé tvary pomocí formiček na cukroví. Troubu dejte na několik minut rozehřát na 250 °C. Asi po pěti minutách dejte plechy s těstem do trouby a pečte asi na 160 °C do té doby, než sušenky mírně zezlátnou a ve středové části budou pevné. Po vyjmutí z trouby nechte ještě dojít na plechu. Abyste si sušenky co nejvíce užili, podávejte je spolu s čajem.

Placičky můžete udělat ručně nebo pomocí formiček na cukroví.

Placičky můžete udělat ručně nebo pomocí formiček na cukroví.

Co potřebuji na přípravu 20 ks sušenek

  • 3 hrnky pšeničné mouky – ½ hladké, ½ polohrubé
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 1 hrnek rozehřátého másla – může být i přepuštěné
  • špetka soli
  • 1 větší lžička kypřícího prášku
  • 3 vaječné žloutky
  • 4 lžíce sušené smetany do kávy
  • 3 lžíce matcha na vaření (Pozor! Jsou různé druhy.)
  • 4 lžíce nahrubo mletých vlašských ořechů

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *