Náčiní na lisovaný čaj

Jestliže jsou pro vás čaje lisované do nejrůznějších podob, např. koláčků, cihliček nebo hnízd to pravé a vždy máte takto zpracovaný čaj v zásobě, pak si jejich přípravu můžete se správnými pomůckami výrazně zjednodušit. V článku vám představíme šídlo, nůž, tác na porcování a stojánek spolu s krabičkou, kde můžete čaj uchovávat.

šídlo na porcování lisovaného čaje, kde se jehla montuje na závit do těla víčka

Šídlo a nůž

Šídlo nebo nůž aneb nástroje, bez kterých se při přípravě lisovaného čaje neobejdete. Slouží k jednoduchému odlupování čajových lístků. Jak správně lisovaný čaj naporcovat se dozvíte na této stránce. Při nákupu těchto nástrojů buďte důslední, neboť při koupi špatného šídla nebo nože může dojít při odlupování k jejich ohnutí. Máte-li možnost si při koupi tvrdost ozkoušet, určitě tak učiňte.

Může se stát, že se vám do ruky dostane čaj s lístky slisovanými příliš pevně. I sebelepší šídlo vám zde nepomůže a hrozí zde vaše poranění. Na tento typ čajů je lepší mít připravený větší kuchyňský nůž nebo paličku na maso, občas se také používá také pilka (ano, i takto tvrdé jsou některé lisované čaje).

bambusový tácek na porcování lisovaného čaje

Tácek na porcování lisovaného čaje (Cha Tuo Pan)

Tento tácek je ideální, pokud chcete mít lístky při porcování udržené v rámci určeného prostoru a nerozsypané všude po stole. Tímto táckem minimalizujete případné ztráty, kterých by v případě drahého a cenného lisovaného čaje bylo škoda. Výhodou tácku jsou zvýšené okraje, které zachytí podstatnou část odletujících lístků čaje a seříznutý roh sloužící na sesypání čaje do konvičky nebo louhovačky.

Stojánek a krabička

Jedná se spíše o estetickou než praktickou záležitost. Obdarujete-li svého blízkého pěkným koláčem lisovaného čaje, pak rádi využijete krabičku jako obalový materiál. Stojánek je ideální, pokud chcete mít svůj, např., vzácný lisovaný čaj vystavený v rámci vaší čajové sbírky (snažte se však stále nezapomínat na pravidla

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.