Namíchejte si koření života ve vaší kuchyni

Jak už to tak bývá, nejen čajem je člověk živ, a proto se sem tam hodí nějaký ten gurmánský zážitek. Ať už rádi připravujete pokrmy ze zeleniny nebo masa, vždy je dobré mít po ruce sušené koření. Pokud máte možnost si své oblíbené druhy vypěstovat na zahradě nebo třeba v truhlíku na okně, máte již vyhráno. Ukážeme si několik směsí, které v kuchyni zaručeně oceníte!

Provensálská a italská směs se sušeným rozmarýnem

Provensálská a italská směs se sušeným rozmarýnem

Plné léto pro většinu bylinářů znamená to nejhezčí období, tedy období sklizně. Byliny jsou již plně narostlé a suché a slunné počasí jejich sběru doslova přeje, tak proč se do této přírodní aromaterapie také nezapojit.

Při vaření si mnohdy vystačíte i s minimem. Na zahradě vypěstované bylinky sušené na čerstvém vzduchu obsahují mnoho vonných látek, které dodají pokrmům opravdový šmrnc. Jaké směsi si z bylin namícháte, záleží pouze na vás a na vašem jídelníčku. Trošku jiné bylinky se hodí na zeleninu a jiné směsi zase na maso, přesto najdete i takové, které jsou svým způsobem univerzální. Pokud nemáte možnost si vypěstovat své vlastní koření, máte hned několik možností, kde si je sehnat. Doporučujeme kupovat u BIO pěstitelů, byliny často prodávají i ukázkové bylinkové zahrady, jako je třeba ta ve Valticích (poznámka autorky: Tiree Chmelar) nebo u českých farmářů na farmářských trzích, kteří nabízejí čerstvé bylinky po svazcích. Jak je vidět, řešení se určitě najde.

Míchání nás baví

V provensálské směsi vyniká především vůně levandule, proto ji přidávejte v malém množství

V provensálské směsi vyniká především vůně levandule, proto ji přidávejte v malém množství

Když už máte nakoupeno, vypěstováno a nasušeno, je pravá chvíle sestavit vhodné směsi. Některé bylinky si nechte v samostatných nádobách, protože například dobromysl dobře uživíte při přípravě masa i zeleninových salátů, podobně tomu je u tymiánu nebo rozmarýnu. Na uchovávání bylin doporučujeme skleněné patentové zavařovací sklenice, které udrží bylinky v dobré kondici po dlouhou dobu a konec konců se jedná i o dekorativní prvek hodný vystavení právě ve vaší kuchyni. Při míchání jednotlivých druhů si připravte větší tác, na který si vysypte zvolené usušené druhy a dlaněmi je rozdrťte. Konečná jemnost materiálu záleží opět na vás. Jsou mezi námi ti, co si směsi drtí na jemný prášek, zatímco dalším fajnšmekrům rozhodně nevadí hrubší frakce. Ruční drcení má i tu výhodu, že jasně vidíte, zda je koření opravdu dobře usušené. Pokud si nechcete „špinit ruce“, vyzkoušejte třeba keramický hmoždíř.

Na přípravu marinád i na těstoviny a zeleninu

Mezi oblíbené směsi koření, které lze umíchat z bylinek u nás zcela běžně dostupných, patří univerzální italská a provensálská směs. Druhové zastoupení směsí je poměrně pestré, ale určitě se dají vypěstovat i na menším záhonku. V obou směsích se některé byliny navíc opakují, proto si s trochou plánování a případného dokoupení některé chybějící přísady dokážete namíchat obě dvě. Osobně doporučuji si nejdříve směsi namíchat dle své chuti v menším množství, abyste věděli, jestli je vám poměr bylin příjemný. U provensálské směsi si dávejte pozor na množství levandule, která je i v malém množství poměrně výrazná, což může být v případě masných pokrmů bohužel na škodu.

Rozmarýn a levandule patří mezi poměrně univerzální sušené koření

Rozmarýn a levandule patří mezi poměrně univerzální sušené koření

Hurá na míchání!

Poměry bylin si stanovte sami, nemá příliš velký smysl se držet přesného receptu. Experimentujte, zkoušejte, bude vás to bavit!

Italská směs

  • majoránka
  • dobromysl
  • rozmarýn
  • bazalka
  • mateřídouška
  • šalvěj
  • saturejka

Provensálská směs s vůní levandule

  • majoránka
  • dobromysl
  • rozmarýn
  • mateřídouška
  • saturejka
  • levandule
  • estragon

1 Komentář

  • Mending napsal:

    V těchto měsících jsou pro mě jedničkou při dochucování pokrmů čerstvé bylinky z mojí zahrádky.. pomalu by to ale chtělo začít sušit, ať je co i v zimě.. díky za tipy;)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *