O kofeinu v čaji, 3. díl aneb dekofeinovaný čaj

Dekofeinovaný čaj si můžete dopřát i ve večerních hodinách.

O kofeinu v čaji jste si u nás poprvé mohli přečíst na přelomu roku 2016/17. Opět se ke kofeinu vracíme a věnovat se tentokrát budeme dekofeinovanému čaji, který je v západních zemích poměrně známý. O co přesně se jedná a co na takový čaj říká naše zdraví?

O co se jedná

Dekofeinovaný čaj, v angličtině často zkráceně označovaný „decaf“, představuje, jak už název napovídá, jeho variantu zbavenou kofeinu. To ho mimo jiné odlišuje od nálevů z bylin a bylinných směsí, které jsou povětšinou prosté kofeinu přirozeně. U nás se zatím tento výrobek příliš nezabydlil, v západních zemích jsou však dekofeinované čaje běžné a získaly si řadu příznivců. Proces dekofeinizace však není stoprocentní. Dokáže vychytat většinu kofeinu, ale obvykle okolo jednoho až dvou procent i více v čaji zůstane. Dekofeinovaný čaj také často utrpí na chuti a vůni. Záleží však na použité metodě dekofeinizace, což bude předmětem dalšího a zároveň posledního článku série O kofeinu v čaji.

  1. O kofeinu v čaji – zeširoka
  2. O kofeinu v čaji – faktory ovlivňující jeho obsah

Dekofeinovaný čaj vs. naše zdraví

Ethylacetát. Využití našel také při dekofeinizaci kávových zrn a čajových lístků. Primárně se však využívá jako rozpouštědlo a ředidlo, je upřednostňován díky nízké ceně, malé toxicitě a snesitelnému zápachu.

Tak jako obecně v případě novátorských potravinových produktů vzniklých chemickou cestou, je nasnadě obava: Je konzumace dekofeinovaného čaje bezpečná? Odpověď na tuto otázku přirozeně závisí na použitém způsobu dekofeinizace, o kterých si blíže povíme v následujícím dílu. Podle dosavadních poznatků jsou zcela bezpečné postupy používající CO2 a Ethylacetát. Ty nejproblematičtější metody dekofeinizace způsobující vážné zdravotní důsledky, jejichž prostředníkem byl např. benzen či trichloroethylen, jsou už naštěstí historií. Jeden ze zdravotního hlediska sporný postup využívající methylen chloridu, se však nadále používá. Za předpokladu, že množství této látky dosahuje hodnot nižších, než je povolená hranice, by její přítomnost neměla vést ke zdravotním problémům. Jsou nicméně známy případy, kdy se přišlo na to, že dekofeinovaný čaj obsahuje vyšší než povolené množství methylen chloridu, takže je tento postup dekofeinizace oprávněně předmětem pochyb.

Je bezkofeinový čaj méně překyselující?

Čaj je obecně pouze mírně acidický a pravděpodobně k samotnému vyvolání překyselení nestačí. Dále také existují informace, které označují spojení mezi překyselením a kofeinem za falešné. Na základě těchto zpráv byl kofein jako příčina jícnového relfuxu určen nesprávně kvůli asociaci s kávou, která zhoršuje tento zdravotní stav prostřednictvím obsahu jiných složek.

Přečtěte si více o překyselení žaludku v článku Čaje a byliny v souvislosti s překyselením žaludku.

Alternativa aneb přirozeně bez kofeinu

Pokud hledáte čaji podobný nápoj bez kofeinu a neholdujete dekofeinovaným čajům, vítanou variantou může být nálev z rostlin rooibos, honeybush nebo lapacho. Z těchto rostlin se sbírají větvičky, listy nebo kůra a jejich výsledný nálev je považován za chuťově i aromaticky lahodný. Vyznačuje se navíc mnohými pozitivními zdravotními účinky. Lapacho, které si získalo ve světě velkou oblibu a těší se nejrůznějším variacím, jistě znáte – věnovali jsme mu také článek Vylouhujte si kůru, kromě únavy zaženete i rakovinu.

Lapacho, jeho nejvíce ceněná schopnost je léčit rakovinu a zpomalení šíření leukémie. Vědci publikovali i takové závěry, podle kterých lapacho dokáže některé druhy nádorového bujení eliminovat. Foto: André Helbig, © soultea.de

Přirozeně můžete také sáhnout po některé z nesčetných bylin i bylinných směsí. Samozřejmě pokud nezahrnují přísady jako guayusu, yaupon a guaranu, které kofein obsahují a povzbuzujícími účinky tedy disponují.

Ovoněný dekofeinovaný čaj

Jestli u dekofeinovaných čajů vnímáte jako negativní aspekt výlučně ztrátu vůně a chuti, může vás zajímat nabídka dekofeinovaných čajů ovoněných a ochucených, které mohou disponovat lepšími chuťovými vlastnostmi, než je tomu v případě čistých dekofeinovaných čajů. Míchání s vonnými přísadami, které nastává až po procesu dekofeinizace, totiž umožňuje plné zachování alespoň tohoto dodatečného aroma.

Ovoněné čaje se mohou stát výborným aromaterapeutickým zážitkem.

Seriál O kofeinu v čaji, 4. díl aneb proces dekofeinizace.

Zdroje

Constantina Tzia, George Liadakis, Extraction optimization in food engineering, CRC Press, 2003.

Decaffeinated teas and the decaffeination process., www.uptontea.com, Retrieved Mar. 12, 2010

Sturdivant, Shea, Methylene chloride decaffeination: bad process: or bad press?, Tea & Coffee Trade Journal, Feb. 1, 1991.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *