Podzimní bylinkový čaj s voňavým kořením

Mateřídouška a meduňka patří do skupiny bylinek, které se hodí pro navození příjemné nálady.

Mateřídouška a meduňka patří do skupiny bylinek, které se hodí pro navození příjemné nálady.

Konec roku a s ním spojená zima se neodvratně blíží a je na čase se na tuto dobu připravit pomocí bylinkových čajů, které vás příjemně zahřejí. Pro podzimní sychravé dny se skvěle hodí například bylinný čaj z meduňky a mateřídoušky jemně dochucený skořicí, muškátovým oříškem a hřebíčkem.

Meduňka a mateřídouška patří do skupiny bylinek, které rádi používáme při nachlazení nebo na přípravu čajů pro dobrý spánek. Jejich jemná chuť se navíc velice dobře doplňuje. Na podzim se tyto bylinky nebojte kombinovat ani s tradičním kořením, které si pojíme často s vánocemi. Řeč je o skořici, muškátovém oříšku a hřebíčku. Pokud tomuto koření příliš neholdujete, můžete ho použít pouze v malém množství, takže vynikne spíše chuť bylinek. Podzimní čaj s kořením krásně zahřeje, a pokud vás už přeci jenom trápí nějaké to nachlazení, tak vás brzy postaví na nohy. Jeho příjemná chuť se také dobře kombinuje se sladkým pečivem.

Doporučujeme

Poměr jednotlivých složek lze upravovat dle vlastní chuti. Skořice, hřebíček a oříšek by ovšem měly čaj pouze jemně dochucovat.

Poměr jednotlivých složek lze upravovat dle vlastní chuti. Skořice, hřebíček a oříšek by ovšem měly čaj pouze jemně dochucovat.

Hlavní složkou podzimního čaje jsou bylinky. Od každé bylinky přidejte stejný díl, ale pokud máte některou z bylinek raději, můžete si poměr přizpůsobit. Koření slouží pouze k jemnému dochucení, proto to s ním nepřehánějte. Na přípravu dvou šálků doporučuji maximálně dva rozdrcené nebo celé hřebíčky, nahrubo nastrouhanou skořici a oříšek přidejte pouze v malém množství (na špičku nože). Čaj si po vyzkoušení sami přizpůsobte, pokud uznáte za vhodné, lze přidat i více koření. Pokud jste alergičtí na některou z použitých složek, úplně ji vynechejte nebo nahraďte jinou alternativou. Čaj lze jednoduše připravit ze sypané směsi, ale počítejte s tím, že nálev bude obsahovat jemné částice koření, které mohou chuť nálevu podstatně zvýrazňovat. Pokud se těmto částicím chcete vyhnout, doporučuji směs bylin a koření naplnit do nálevových sáčků. Postup výroby čajů v sáčku objevíte v článku Bylinkové čaje ze sáčku. Jak nato?

Co potřebuji na přípravu dvou šálků podzimního čaje:
  • 2 lžíce sušené meduňky
  • 2 lžíce sušené mateřídoušky
  • 2 celé nebo drcené hřebíčky
  • nahrubo nastrouhaná skořice a muškátový oříšek – na špičku nože
  • lze doplnit kousek čerstvého zázvoru nebo plátek čerstvého pomeranče
Bylinný čaj ochucený tradičním zimním kořením se hodí především pro navození pohody v chladných podzimních dnech.

Bylinný čaj ochucený tradičním zimním kořením se hodí především pro navození pohody v chladných podzimních dnech.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *