Pozdně zimní recepty

Už se nemůžete dočkat teplého počasí? Pojďte se s námi ke konci zimy zahřát u vaření a pusťme se do přípravy receptů, v kterých dominují suroviny v zimním období dobře dostupné a zdraví prospěšné

CameraZOOM-20160210101700479

Ještě uvedeme na pravou míru, že pokud to není zásadní, nebudeme vás limitovat množstvím jednotlivých surovin. Použijte takové množství, které uznáte za vhodné, tedy platí hesla „přiměřeně“, nebo „podle chuti“:)

V zimním období si zaslouží zvláštní pozornost kysané zelí, které je výborným zdrojem vitamínu C. Právě to figuruje společně s brambory, řepou a kořenovou zelenou, jež je i v zimě dobře k dostání, v tradičně ruském pokrmu boršči, který je v „ruské“ zimě tou správnou volbou. Tento pokrm platí ve svém tradičním pojetí za hlavní chod, zejména zeleninová varianta poslouží ale také jako vydatná polévka nebo večeře.

Zeleninový boršč s fazolemi

Ingredience:borsc1

  • Řepa
  • Kysané zelí
  • Cibule
  • Kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer)
  • Brambory
  • Fazole (konzervované nebo čerstvé nabobtnané)
  • Plechovka krájených rajčat, rajský protlak či loupaná čerstvá rajčata (tuto surovinu lze i vynechat)
  • Nové koření, pepř, bobkový list
  • Dle chuti česnek, případně zeleninový bujón
  • Sůl
  • Olej
  • Dle chuti zakysaná smetana či slunečnicová semínka na ozdobu

Oloupanou cibuli, brambory, část řepy a kořenové zeleniny nakrájejte na kostičky. Druhou část řepy a kořenové zeleniny nastrouhejte na jemno.

Dejte smažit cibuli a po chvíli přidejte na kostičky nakrájenou řepu a kořenovou zeleninu, krátce společně smažte a poté vmíchejte nastrouhanou řepu s kořenovou zeleninou, brambory, prolisovaný česnek, bobkový list, nové koření a pepř, zalijte menším množstvím vody a duste asi 10 minut.

Nakonec přidejte kysané zelí (pokud nechcete, aby se kysané zelí v boršči tolik projevilo, tak ho propláchněte vodou), fazole (konzervované fazole můžete přidat až těstně před dovařením), krájená rajčata či protlak a dochuťte boršč solí. Vařte ještě asi dvacet minut a podle chuti podávejte ozdobené kopečkem zakysané smetany nebo slunečnicovými semínky.

Kořenové zeleniny se nevzdáme ani v dalších receptech, kde však nabude úplně jiné podoby v kombinaci s hermelínem a kuskusem v roli přílohy. Optimální je, pokud vám zbyla hrst vlašských ořechů, které se budou v pokrmu také dobře vyjímat.

Celer s hermelínem a mrkvovým kuskusem

Ingredience:CameraZOOM-20160205143613650

  • Hermelín
  • Celer
  • Mrkev
  • Cibule
  • Vlašské ořechy
  • Kuskus (pro bezlepkovou variantu pokrmu kukuřičný)
  • Olej
  • Sůl, drcený kmín, případně jiné koření

Nejprve si očistěte, nakrájejte asi na centimetrové pláty celer (ty můžete dále rozříznout na menší kousky, např. čtvrtiny) a dejte jej na pár minut vařit do mírně osolené vody, aby zkřehnul.

Mezitím si nakrájejte cibuli na jemno, mrkev nastrouhejte na hrubo a případně si dejte ohřát vodu na kuskus. Krátce osmahněte na oleji cibuli a poté přidejte i strouhanou mrkev. Osolte, okořeňte drceným kmínem, případně kapkou sójové omáčky. Nakonec přisypte kuskus, zalijte vodou (pokud použijete chladnou vodu, tak nechte ještě pár minut zavařit), přikryjte pokličkou a ponechte pár minut dojít.

Celer dejte smažit na pánev nebo péct do trouby na tenkou vrstvu oleje. Nakrájejte na plátky hermelín a celer jím pár minut před dokončením poklaďte. Servírujte s mrkvovým kuskusem ozdobené vlašskými ořechy.

Kořenová zelenina si velmi dobře rozumí také s čočkou. Výsledkem této souhry je čočkový salát, který je výborný na teplo i na studeno a s vejcem či párkem, případně chlebem, jak jste zvyklí u klasické čočky “na kyselo”.

Čočkový salátcockovy salat 3

Ingredience:

  • Čočka
  • Cibule
  • Kořenová zelenina (zejména mrkev, dále petržel a celer)
  • Kyselé okurky
  • Olej
  • Sůl

Přebranou a propláchnutou čočku dejte na hodinu namočit v poměru 1:2 dílům vody. Čočku pak v této vodě vařte asi 20 minut (podle potřeby vodu dolijte, případně přebytečnou slijte).

Dále si očistěte kořenovou zeleninu, oloupejte cibuli a nakrájejte vše na kostičky. Cibuli pak dejte smažit na olej a až zesklovatí, přidejte i ostatní zeleninu. Vše krátce smažte a poté podlijte troškou vody, osolte a nechte chvíli podusit pod pokličkou do změknutí.

Nakonec si nakrájejte na kostičky kyselou okurku a všechny suroviny společně promíchejte, případně salát osolte.

U čočky zůstaneme i nadále. Tentokrát je však řeč o červené čočce, která je nejen snadno stravitelná a výživná, ale i velmi nenáročná na přípravu. Je uvařená za chvíli bez namáčení a lze z ní snadno a rychle vytvořit skvělou alternativu hrachové polévky nebo kaše, což si ukážeme v následujícím receptu.

Kaše z červené čočky s uzeným tofu

Ingredience:

  • Červená čočka
  • Olivový olej (případně slunečnicový)
  • Podle chuti česnek
  • Sůl (doporučujeme bylinkovou sůl)
  • Mrkev
  • Pórek
  • Slunečnicová semínka
  • Uzené tofu

Červenou čočku přeberte, propláchněte a dejte vařit v poměru 1:2-3 dílům vody přibližně na čtvrt hodiny. Uvařenou čočku pak rozmixujte společně s trochou oleje, solí (bylinkovou) a podle chuti česnekem.

Tip. Pokud nedisponujete mixerem, lze dosáhnout kašovité konzistence i rozvařením čočky, případně jejím rozšťoucháním například vidličkou.

Dále oškrábejte a nastrouhejte na hrubo mrkev a očistěte a nakrájejte na tenká kolečka pórek. Výslednou kaši pak ozdobte mrkví, pórkem, slunečnicovými semínky a podávejte s na plátky nakrájeným uzeným tofu, případně chlebem.

Jáhly jako základ následujícího receptu, disponují podle makrobiotiků prohřívající energií, takže jsou v zimních měsících ideální volbou. Následující pokrm nabízí kompromis mezi sladkou a slanou úpravou jáhel, takže vyřeší dilema, zda si pochutnat na oblíbeném sýru nebo si osladit život ovocem.

Jáhly s ovocem, nivou a ořechy

Ingredience:12

  • Jáhly
  • Jablko, v lepším případě také hruška (pokud se vám jí dostane)
  • Niva
  • Vlašské ořechy
  • Med
  • Dle chuti máslo

Nejprve se pusťte do přípravy jáhel. Ty se doporučují propláchnout a několikrát spařit horkou vodou, abyste se vyvarovali jejich nahořklé pachuti. Pak už je jen zalijte horkou vodou v poměru 1:2-4 dílům vody (v závislosti na tom, jestli chcete dosáhnout pevnějšího nebo spíše kašovitého stavu) a asi čtvrt hodiny vařte se špetkou soli, případně ještě nechejte dojít pod pokličkou.

Jablka, hrušky i nivu nakrájejte na kousky a případně nasekejte na větší kousky i vlašské ořechy. Do hotových jáhel přimíchejte med, vlašáky, jablka i hrušky, případně plátek másla a na vršek pokládejte kostičky nivy a půlky vlašských ořechů.

Přejeme vám, ať vás naše recepty příjemně zahřejou a zasytí :).

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *