Putování za bylinkami I.

Bylinky jsou vděčným tématem pro každého milovníka přírodní léčby i přírody samotné. Ačkoliv víme, že ve volné přírodě roste nespočet druhů, které se dají využít téměř na vše, ať se jedná o přípravu léčivých nálevů, domácí kosmetiky nebo třeba na vaření, někteří sběrači pro neznalost poživatelnosti druhů raději neopouštějí hranice svého pozemku. Nový seriál vám představí, jaké bylinky právě rostou a jak se s nimi dá pracovat. Začátek jara máme už za sebou, tak proč se sběrem nezačít právě teď?

Duben se perfektně hodí pro zahájené sběračské sezony.

Duben se perfektně hodí pro zahájené sběračské sezony.

Jistě jste někdy slyšeli o tom, že byliny sbírané na jaře mají největší sílu. Ačkoliv se tato informace zdá jako babská povídačka, vůbec tomu tak není. V mladých květech a čerstvě narašených listech bylin a pupenech stromů se skrývá opravdu neskutečná síla, která dokáže postavit na nohy po dlouhé zimě takřka kohokoliv, kdo bojuje s jarní únavou a potřebuje do nové sezony pěkně nastartovat. Čerstvé byliny se navíc výborně hodí na přípravu léčivých nálevů určených na čištění organismu, které zvláště v tomto období potřebujeme. Letošní začátek jara není zdaleka tolik teplý jako v minulém roce, rašení bylin je tedy přibližně o dva až tři týdny v závislosti na oblasti posunuté, což ale nám sběračům vůbec nevadí, protože jsme měli alespoň delší dobu na přípravu. Pokud se chystáte na sběr ve volné přírodě, určitě by vám ve výbavě neměl chybět proutěný košík, ve kterém se rostliny nezapaří a malé nůžky.

Rašící rostliny obsahují vysokou koncentraci léčivých látek.

Rašící rostliny obsahují vysokou koncentraci léčivých látek.

Malé upozornění na úvod

Méně zkušení sběrači by měli vždy sbírat pouze takové druhy, které bezpečně poznají. Pokud chtějí své znalosti rozšířit, vždy je dobré se učit od někoho zkušenějšího, luštění botanických klíčů bývá pro úplné lajky poměrně zdlouhavé a nemusí být vždy posvěceno úspěchem. Můžete také absolvovat některý z terénních kurzů, kde vám zkušený sběrač vysvětlí principy sběru, ukáže vám přímo na stanovišti, jaké druhy jsou jedlé a jakým se raději obloukem vyhnout. Na kurzech navíc poznáte lidi s podobným zájmem a zapálením pro věc, takže vám přísun nových informací nebude ani náhodou připadat nudný. Při sběru berte v úvahu nejen poživatelnost rostlin, ale také vaši citlivost popřípadě alergie. Podobná obezřetnost platí i pro těhotné ženy či malé děti. Bylinky sbírejte vždy v čistém prostředí, vyhýbejte se okolí rušných silnic, okolí skládek nebo místům, kde je jakékoliv riziko znečištění. Pokud pracujete s čerstvými bylinami, vždy je pečlivě umyjte ve studené vodě, aby se zbavily prachových částic.

Na první bylinky se také můžete těšit na vaší zahradě.

Na první bylinky se také můžete těšit na vaší zahradě.

Seznamte se s novým seriálem

Sběr léčivých bylin pro mě byl vždy neskutečný relax, při kterém člověk zapomene na všechny starosti všedního dne. Prakticky neexistuje bylina, aby na něco nebyla, jak říkali již naši předkové. Abyste si ale bylinky užili a neotrávili si jimi život, vždy je nutné poznat do detailu jejich vlastnosti. Některé jsou navíc chuťové příjemné pouze v době, kdy jsou mladé. Jakmile ale přerostou, mohou se jejich chuťové vlastnosti měnit. Některé informace si sice zjistíte na kurzech nebo studiem různých bylinkářských publikací, na jiné přijdete až osobní zkušeností. Tak se hned při prvním nezdaru nenechte odradit, chutě bylin jsou někdy dost výrazné, časem si přijdete na své oblíbence, za kterými budete s proutěným košíkem putovat rok co rok. S naším seriálem poznáte některé aktuálně rostoucí druhy bylinek. Ukážeme vám, na co se hodí a jak se dají zpracovat. Pokud si chcete doplnit informace o bylinkách, koukněte na náš herbář bylin, kde objevíte běžně dostupné bylinky z našich luhů a hájů.

Podběl lékařský

Podběl lékařský

Putování za bylinkami

Již nějakou dobu jsem přemýšlela, kdy se vydám na první bylinky. Ale počasí dřívějšímu sběru moc nepřálo, ze země se nechtělo ani nenáročným kopřivám, natož kvetoucím druhům, které se z útrob země vyloupnou až s teplými slunečními paprsky. Teď už to snad ale přišlo a první sběr se podařil na jedničku. Ačkoliv toho teď ještě moc nenasbíráte, můžete si vyrobit perfektní očistnou kúru z kopřiv a podbělových květů.

Většina bylinek je v této době ještě dost nesmělá a na svou chvíli teprve čeká. Na opravdové bylinkové žně si musíme počkat do května. První byliny mají ale své osobité kouzlo a zvláštní sílu, kterou využijeme pro přípravu bylinného nálevu z kopřivy dvoudomé (Urtica dioica) a podbělu lékařského (Tussilago farfara). U obou druhů si dejte trošku pozor na stanoviště. Jak podběl, tak i kopřiva rády rostou na skládkách odpadu nebo na hromadách stavební suti. Kopřiva si doslova lebedí všude tam, kde je půda bohatá na dusík, což bývají právě již zmiňované skládky nebo okraje prašných cest. Aby bylinky sloužily tak, jak mají, musí být v první řadě zdraví nezávadné.

Kopřiva dvoudomá patří mezi všestranně použitelné bylinky.

Kopřiva dvoudomá patří mezi všestranně použitelné bylinky.

Jarní očistná kůra

Pro přípravu bylinného čaje budete potřebovat několik mladých kopřiv a čerstvé podbělové květy. Obě bylinky jsou známé tím, že dokáží z těla vyplavovat škodliviny, takže pro zahájení jara jsou tím nejlepším řešením. Byliny zalijte horkou vodou a nechte pět až deset minut louhovat. Tato bylinková kúra má poměrně velkou sílu, proto si ji dopřávejte tak jeden až dva týdny. Můžete ji samozřejmě prokládat i jinými bylinnými nálevy. Kopřiva obsahuje celou řadu léčivých látek, kromě tříslovin, chlorofylu či karotenoidů jsou to také vitamín B1 a vitamín C. Snižuje hladinu krevního cukru, působí protizánětlivě, takže se užívá i při různých infekčních onemocněních, ale dále také regeneruje pokožku a urychluje hojení. Nálev z této všestranné bylinky užíváme nejen při očistné kúře, ale také při nachlazení, při nemocech spojených s močovými cestami, bolestech hlavy nebo třeba při potížích s trávením. Kopřiva je jednou z nejuniverzálnějších bylin, která se dá používat v čerstvém i sušeném stavu. V současné době doporučuji kopřivu užívat spíše v čerstvém stavu, k sušení se hodí i vzrostlejší rostliny, které ovšem ještě nevykvetly. Podběl lékařský je poměrně časný druh, který kvete ještě před vytvořením listů. Plně rozkvetlé žluté kvítky se hodí pro použití začerstva ale i v sušené podobě. K sušení používejte vždy sytě žluté, nikoliv tedy nahnědlé, květy za plného slunce, kdy už stihla oschnout ranní rosa. Květy obsahují slizové látky, třísloviny a celou řadu kyselin. Za zmínku stojí kyselina jablečná, gallová či mléčná. Kromě čistících účinků oceníte také schopnost uvolňovat hleny, tlumí kašel a funguje protizánětlivě.

O sběru jarních kopřiv vypráví také náš článek Vydejte se na sběr jarních kopřiv!

Očistnou kúru si dopřejte jeden nebo dva týdny.

Očistnou kúru si dopřejte jeden nebo dva týdny.

Recept:

Na přípravu 1,5 l nálevu potřebujete

  • asi osm čistých mladých kopřiv (v této době jsou kopřivy malé, v receptu tedy počítáme s rostlinkami, které zatím stihly vytvořit sotva 10 listů)
  • přibližně šest až deset plně rozkvetlých květů podbělu
  • poměr si můžete libovolně upravovat dle chuti – podběl dodává jemně nasládlou příchuť, kopřiva ve vyšší koncentraci někomu nemusí příliš chutnat.
  • sladit můžete medem, popřípadě lípií či stévií

Do čeho se ještě můžete pustit

Léčivými nálevy to v dubnu rozhodně nekončí. Zkuste si vyrobit tinkturu ze sedmikrásek, kterou pak můžete užívat preventivně nebo v době nachlazení. Budete na ni potřebovat malý hrnek sedmikráskových květů, které zalijete čistou vodkou. Pro výrobu tinktury se hodí například láhev se širokým hrdlem nebo patentová zavařovací sklenice. Po jednom až dvou týdnech tinkturu sceďte. Pokud scedíte po týdnu, překvapí vás jemnější květinová chuť, čím déle sedmikrásky ve vodce necháte louhovat, tím bude mít tinktura výraznější chuť a tmavě medovou barvu. Každý den preventivně užívejte asi jednu malou čajovou lžičku. Při nachlazení dávku zvyšte.

Z kopřivy dvoudomé můžete doslova čarovat, tato ruderální žahavka se totiž hodí nejen pro přípravu jarních pokrmů, ale také na výrobu kopřivové šťávy. Na tu budete potřebovat asi jeden kýbl čerstvých mladých kopřiv, které zpracujete v odšťavňovači. Čerstvá šťáva má obrovskou sílu, proto ji stačí užívat po malých dávkách. Jaro je období pučení mladých listů, které pak můžete využít také na přípravu zeleninového salátu, na jehož recept se můžete těšit za několik dní. Prvními jarními kvítky violek nebo primulí pak dozdobte sladké moučníky, ochucený tvaroh nebo narozeninový dort, výsledek bude stát určitě za to!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *