Seriál o pchu-eru, 5. díl – Tvary, do kterých je pchu-er lisován

Za dobu své existence na sebe vzal pchu-er mnoho podob a v předchozím dílu našeho seriálu jsme vám sdělili, na základě čeho se vybírá výsledný tvar pchu-eru. Může to být jednak tradicí, tak cenou, možnostmi lisovny, požadavky trhu i zkušenostmi výrobců. V dnešním článku vám představíme a popíšeme známé a oblíbené tvary, do kterých jsou pchu-erové lístky lisovány.

jin-long-xian-rui-2011_4

Roud Tea Cake – přední část

Tea Cake (Bing Cha)

Koláče jsou děleny do dvou kategorií:
Roud Tea Cake a Discus Tea Cake.

Koláč, jak už název napovídá, je kulatého tvaru a často se známkou Nei Fei vloženou uvnitř. Standardní váha tradičního čajového koláče je 357 gramů. Hlavní charakteristikou tohoto tvaru je prohlubeň ve spodní části koláče. Ta vzniká při ruční výrobě, kdy jsou lístky umístěny do plátěných pytlů, na kterých pracovníci udělají před vložením do lisu uzly – dutý spodek koláče je pozůstatek po těchto uzlech.

jin-long-xian-rui-2011_5

Roud Tea Cake – zadní část

V současnosti je váha hotového koláče různá a čajové továrny zde vycházejí vstříc rozmanitým požadavkům trhu. Existují tak koláče o hmotnosti od několika gramů až po několik kilogramů.

Discus Tea Cake vznikl až po roce 1950, kdy byly čajové továrny provozovány čínskou vládou. Aby mohla tamní vláda plnit své finanční cíle a zvýšit obraty továren, začalo se v továrně Xiaguan zkoušet lisovat pchu-er moderním způsobem za použití tvářecích strojů. S touto technikou již nemuseli pracovníci používat plátěné tašky a na místo toho se určité množství čajových lístků umístilo do kovové formy s otvory. Následně skrze otvory vycházela pára a změkčovala lístky a vrchní část formy vyvíjela tlak přímo na lístky, které byly nakonec slisovány do tvaru disku s ostrou hranou. Jedná se o velmi silně lisovaný čajový koláč (tlak komprese až 7 tun).

  • Seven-son Tea Cake (Qi Zi Bing cha) – způsob balení pchu-erových koláčů
thong

Seven-son Tea Cake (Qi Zi Bing cha)

Takto se čaj začal balit, protože číslo 7 bylo považováno za šťastné a také reprezentuje rodinu, která může mít mnoho synů, což by rodině mělo přinést štěstí. Mimo to kulatý tvar koláče představuje měsíc v úplňku. Čínští lidé také věří, že tvar kruhu symbolizuje setkání celé rodiny, což je také známkou štěstí.

round-tea-cakes

různé velikosti pchu-erových koláčů (100 g a 357 g)

Naprostá většina čajových koláčů byla již od dřívějších časů exportována do Hong Kongu, Macau a jihovýchodní Asie pro zámořské Číňany, neboť zde byl znatelný hospodářský vývoj a lidé zde byli ochotní skupovat čajové koláče vyráběné ve vyšší kvalitě. Patří to k dřívější praxi, že stupně čajových lístků použitých pro výrobu koláčů byli vyšší, než u jiných tvarů. Dále zdejší komunita plně chápala význam Seven-son Tea Cake a kdykoliv se zde konala slavnostní rodinná událost (např. uzavření manželství nebo narození dítěte), obyvatelé kupovali pchu-er i přes jeho vyšší cenu.

Bowl Tea (Tuo Cha)

tou-cha

tvar Tuo Cha (100 g)

Říká se, že tento tvar pochází z jednoho druhu kulového čaje, ke kterému se váže zajímavý příběh. Když kdysi dívky sbíraly čajové lístky, nevydělali si tolik, aby mohli připravit manželský dar. Tajně proto při sbírání natrhaly vždy malé množství lístků pro sebe. Lístky stiskávaly do klubíčka, které následně prodaly na trhu. Dnes je tento tvar transformován do tvaru misky, kde prohlubeň usnadňuje odpařování absorbované vody poté, co byly lístky v páře stlačeny. Při absenci této prohlubně by se voda odpařovala špatně, což by vedlo ke zhoršení kvality čaje.

Hmotnost tohoto typu pchu-eru se převážně pohybuje od 100 do 200g. Od roku 1990 však mají továrny povoleno přijímat různé požadavky na jejich hmotnost.

  • mini-tou-cha

    mini tuo cha (5 g)

    Tuo Cha Xiao Wan – zmenšená verze tuo cha o hmotnosti 5 až 10 gramů. Lisuje se z drobnějších lístků a úlomků. Nehodí se příliš k zrání, ale chuťově i přesto potěší a mnozí si jej oblíbí pro jeho praktické využití. Pro svoji malost je velmi skladný, ideální na cesty a dá se použít místo nálevových sáčků.

Mushroom (Jin Cha)

Pu-erh vylisovaný do tvaru houby. Není zde dutina typická pro hnízdo, ale noha. Nejvíce bývá vyvážen do Tibetu, a proto se můžeme setkat i s označením Tibetská houba. Nejčastěji je vyráběn o hmotnosti 250 a 300 gramů.

Pumpkin-shaped Bowl Tea (Jingua)

Čaj ve tvaru dýně symbolizuje štěstí. Lidmi je také nazýván jako Zlatá dýně, což nese význam bohatství.

Brick

Tento typ pchu-eru je obvykle prodáván do Tibetu a oblastí podél hranic Číny. Menšiny jej často vaří spolu s dalšími přísadami, například s mlékem nebo zázvorem a vysoká kvalita čajových lístků tak není vyžadována a ani se pro tento způsob přípravy a popíjení čaje nehodí. Obdélníkový (zhuan cha) nebo čtvercový tvar (fang cha) a hmotnosti těchto pchu-erů jsou opět udávány požadavky trhu. Často na nich také bývá vylisována obchodní značka.

fang-cha

Fang Cha – shu pchu-er – část (100 g)

zhuan-cha

Zhuan Cha – shu pchu-er (100 g)

pchu-er_brick

Zhuan Cha – sheng pchu-er (250 g)

pchu-er_1965

sypaný pchu-er z roku 1965

Sypaný puerh (San Cha)

Dříve byla komprese čajových lístků pro vyvážení čaje z chudé oblasti Yunnanu nezbytná. Po nástupu automobilů a vlaků již doprava přestala být problémem. Pro čínské restaurace byl sypaný pchu-er vhodnější, neboť si jej mohli nechat namíchat podle vlastního receptu a lístky mohly být důkladně smíchány. Chuť se vylepšovala nebo dolaďovala mícháním rozdílných druhů lístků z různých pěstitelských oblastí a někdy také z různých ročníků pchu-eru. V současnosti se speciální recepty pro restaurace míchají jen vzácně.

Bamboo Tea

pchu-er-bamboo

pchu-er shu a sheng (otevřený) lisovaný do bambusu

Jedná se o tradiční metodu výroby pchu-eru pro klany Yunnan Dai a Lahu ve starověku. Po natrhání čajových lístků, jejich pražení, kroucení a tvarování byly lístky vtlačovány a pěchovány do speciálně upraveného bambusu za pomoci dřevěné tyče. Při výrobě byl bambus ohříván nad ohněm a jedna dívka do něj přidávala čajové lístky, zatímco druhá dívka je za použití dřevěné hole stlačovala. Po naplnění bambusu se celá tyč jemně zahřála. Lístky by měli v průběhu celého procesu změnit barvu ze zelené do nažloutlé.

Další možná “balení” pchu-eru

pchu-er_mandarinka

pchu-er “balený” v mandarince

pchu-er_banana2

pchu-er zabalený do banánového listu (Zhuan Cha 250 g)

pchu-er zabalený do banánového listu

pchu-er zabalený do banánového listu (jednotlivé tabletky po 10 g)

Více o netradičních balení pchu-eru se dozvíte v našem starším článku “Netradičně balené pchu-ery


arrow arrow_2
4. díl – Továrny na výrobu pchu-eru
a pchu-erové kódy
6. díl – Skladování a zrání pchu-eru

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *