Stavební kameny mýdlařiny, oleje a tuky

Výroba mýdel a přírodní kosmetiky patří již nějaký ten čas mezi moje oblíbené koníčky, ačkoliv jsem profesně zaměřena na zcela jiné odvětví. Od malička ráda pěstuji na vlastní zahradě bylinky a stejně tak ráda sbírám léčivky ve volné přírodě. Všude kolem nás je neskutečné přírodní bohatství plné léčivých látek, které ovšem mnohdy ani nevidíme. Jednou z možností, jak využít vypěstované či nasbírané bylinky, je také výroba mýdel. Abyste ovšem dokázali takové mýdlo vyrobit, potřebujete proniknout také do tajů olejů a tuků, které mohou tvořit základ bylinných macerátů, které v mýdlařině hrají také důležitou roli.

Macerát s levandulí a růží v bambuckém másle.

Macerát s levandulí a růží v bambuckém másle.

Před časem jsme si ukázali výrobu levandulového mýdla krok za krokem. Proces výroby může někomu připadat jako šílená alchymie, ale ve skutečnosti je to prastarý princip výroby, který je dnes ovšem navlečen do moderního kabátu. Úspěch mýdlaře spočívá v mnoha ohledech, a pokud do tajů mýdel proniknete trochu hlouběji, pochopíte, že kvalita mýdel nezáleží pouze na zachování přesného a bezchybného procesu, ale také na stavebních kamenech mýdel, tedy na kvalitě a jednotlivých poměrech olejů a tuků. Bez těchto surovin se zdárného procesu zmýdelnění určitě nedočkáte, proto se této tematice pečlivě věnujte. Možná vás pak i překvapí, že informace o olejích a tucích nejsou ani trochu nudné, uvidíte, že s jejich pomocí můžete vytvořit neskutečně kvalitní mýdlo nebo přírodní kosmetiku, která si v ničem nezadá s profesionálními přípravky, které pořizujete na trhu za nemalý peníz a že každý olej disponuje zcela odlišnými vlastnostmi.

Oleje při výrobě mýdla představují stavební kámen, který určuje vlastnosti samotného mýdla.

Oleje při výrobě mýdla představují stavební kámen, který určuje vlastnosti samotného mýdla.

Jaký tuk či olej vybrat

Druh zvoleného tuku záleží samozřejmě na každém z nás, ale pokud se pustíte do výroby mýdel, určitě si některé z pestré škály oblíbíte a budete jejich použití opakovat téměř při každé výrobě. V mém případě se nejčastěji opakuje olivový olej z pokrutin, kokosový tuk, mandlový olej a bambucké nebo kakaové máslo. S pomocí těchto tuků a olejů získáte mýdlo se skvělými a vyváženými vlastnostmi, které zvláčňuje a vyživuje. Na druhou stranu jsem zcela opustila palmový olej, kterému jsem dala červenou kartu z ekologických důvodů, ačkoliv mýdlu propůjčuje poměrně kvalitní vlastnosti. Ze začátku ho patrně budete používat, bývá totiž součástí „základních receptů“, které objevíte v různých publikacích nebo na webových stránkách s mýdlařskou tematikou. Pokud s výrobou teprve začínáte, určitě se setkáte také se základními balíčky pro výrobu mýdel, které kromě destilované vody, hydroxidu sodného, olivového a kokosového oleje obsahují také palmový tuk. Zvolené oleje a jejich vzájemné poměry ovlivní také množství hydroxidu sodného, který je nutné k jejich zmýdelnění. Tyto poměry si ověříte na mýdlařské kalkulačce, kterou jsme si představili při výrobě levandulového mýdla.

Tuky a oleje různého skupenství v jedné směsi před rozehřátím.

Tuky a oleje různého skupenství v jedné směsi před rozehřátím.

Rostlinné vs. živočišné tuky

Mnozí začínající mýdlaři často balancují nad otázkou, zda budou používat ryze rostlinné oleje a tuky nebo zabrousí i do oblasti tuků živočišných. Z druhé skupiny bývá poměrně oblíbené vepřové sádlo, které se pro výrobu používalo především v minulosti. Pokud se chystáte na výrobu tak zvaných veganských mýdel, budete používat pouze rostlinné oleje. Osobně se také zaměřují pouze na zdroje z rostlinné říše, oleje totiž mýdlům kromě základních vlastností propůjčují i specifickou vůni, která je samozřejmě lákavější u rostlinných tuků. Není úplně jednoduché se vyznat ve vlastnostech jednotlivých druhů, proto vám přinášíme alespoň pro začátek několik základních bodů, které mohou do značné míry ovlivnit váš výběr. Kromě základních olejů jakými je například kokosový nebo olivový olej doporučuji přidat i některý zušlechťující, který má sice výrazně vyšší pořizovací cenu, ale výsledek vás mile překvapí. Mohu zmínit například oblíbené bambucké nebo kakaové máslo, olej mandlový, arašídový, sezamový nebo třeba ricinový.

Výběr často používaných olejů a tuků

Olivový olej

  • jeden z nejběžnějších olejů
  • málo pěnivé účinky, dobrá čistící funkce, pro citlivou pokožku

Řepkový olej

  • může nahrazovat olivový olej
  • vysoký podíl nenasycených kyselin
  • jako přídavný olej, i ve vysokém podílu

Palmový tuk

  • způsobuje vysokou tvrdost, nízkou pěnivost
  • musí se kombinovat s jinými oleji a tuky
  • negativní aspekt – ekologické hledisko získávání tuku

Kokosový tuk

  • jeden z nejběžněji používaných tuků
  • vyživuje a zvyšuje pěnivost mýdel

Slunečnicový olej

  • často nahrazuje olivový olej
  • na výrobu tuhých šamponů jako příměs

Ricinový olej

  • výrazně vyživující účinek
  • skvělý na výrobu tuhého šamponu

Avokádový olej

  • pro citlivou pokožku
  • terapeutické účinky, obsahuje vitamíny A, D a E

Mandlový olej

  • vyživuje pokožku, dobrý na výrobu macerátu

Bambucké máslo

  • silně výživné, hydratuje, i pro citlivou pokožku

Kakaové máslo

  • většinou jako malý přídavek
  • silně vyživuje a zvláčňuje

Sezamový olej

  • silně výživný olej
  • použití spíše v malém množství

Arašídový olej

  • dobrý zdroj vitamínu E, vyživuje

Vepřové sádlo

  • pěnivý a výrazně čistící účinek
Kávový macerát v mandlovém oleji.

Kávový macerát v mandlovém oleji.

Skvělé maceráty z bylin i dalších složek

Jestliže jste propadli bylinkám a stále hledáte cestu, jak jejich léčivé účinky doplnit do mýdla, jednou z možností je přímé přidání bylin coby vylepšující složky do mýdla nebo výroba macerátu. Macerátem rozumíme výluh bylin v kvalitním oleji, do kterého se během několika dnů či týdnů za určitých podmínek uvolní léčivé látky. Bylinky se pak z oleje scedí a vy můžete obohacený olej použít na výrobu mýdla. Vřele doporučuji maceráty s mandlovým či olivovým olejem, ale skvělý je také macerát v bambuckém másle. Při výrobě macerátu se rozhodně nemusíte omezovat pouze na použití bylinek, ráda vyrábím třeba kávový nebo růžový macerát, které obsahují celou řadu výživných látek a skvěle voní.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *