Vyberte tu správnou matchu!

Foto: Koumei Matcha

Pokud zrovna nevybíráte matchu pro použití v kuchyni, ale chcete si připravit kvalitní  a hlavně výborný japonský čaj, určitě oceníte několik našich tipů, na jejichž základě můžete jednoduše vybrat matchu vysoké kvality a té správné chuti.

Matcha se běžně dělí na matchu ceremoniální, kuchyňskou a příměsovou. Při výběru se však nelze řídit pouze tímto dělením. Samotná ceremoniální matcha dosahuje různých kvalit. Ty méně chutné se projevují vyšší hořkostí v ústech a obecně drsnější chutí. Naopak vyšší sorty v sobě nemívají tolik hořkosti, vyznačují se jemnější chutí.

Ze všeho nejdříve je potřeba si zjistit informace o původu matchy, kterou si chcete koupit. Pocházet může jak z Japonska, tak z Číny nebo Tchaj-wanu. V čajovém světě je za nejkvalitnější považována ta z Japonska. Zde matchu produkuje několik regionů, z nichž asi nejuznávanější pochází z města Nishia v prefektuře Aichi a města Uji v prefektuře Kyoto.

O kvalitě matchy nás informuje i její název. Matcha skutečně vysoké třídy kvality je pojmenována „no mukashi“.Nižší třída se nazývá “no shiro” a většinou je z ní připravována usucha neboli tzv. řídká matcha.

Rozhodně důležitá je i cena matchy. Obecně se matcha řadí k dražším čajům a většinou platí, že dostanete, za co si zaplatíte. Pokud si chcete obstarat kvalitní matchu, zaplatíte za jejich 30 gramů od 500 do 1300 korun. Lze samozřejmě sehnat matchu i o několik stovek levněji, ale chuťově ji nelze s dražšími příliš srovnávat. Pro začátek se vám vyplatí do matchy investovat a poznat tu správnou chuť, pro kterou ji lidi pijí a až poté třeba experimentovat s různě drahými druhy.

matcha_chawanMatcha prášek s jasně zelenou a živou barvou bude to pravé pro vaše chuťové pohárky. Čajovníky, ze kterých je matcha zpracována, jsou před sklizní zastiňovány, což přiměje lístky k nadměrné produkci chlorofylu a vše se projeví ve výsledné smaragdově zelené barvě prášku. Nahnědlá, nažloutlá nebo khaki barva svědčí o nekvalitní matche. Ta mohla být vyrobena ze špatně zastíněných čajovníků, starších lístků a lístků otrhaných ze spodnějších částí rostliny. Při nákupu v obchodě se barva bohužel nedá zjistit. Ve většině případů je matcha prodávána v malých plechovkách dokonale izolována od vnějšího světa, neboť po otevření rychle podléhá zkáze působením vzduchu a světla.

S chutí to je obdobné a v obou případech pomůžou až zkušenosti s popíjením různých druhů matchy a nebo samozřejmě zkušenosti vašich přátel a prodejců čajů. Že před sebou máte kvalitní matchu poznáte podle sladké a jemné chuti a vůni. Zásluhu má na tom kyselina zvaná L-theanin, která se tvoří v rostoucích listech čajovníku během zastiňování. Čaj připravený ze špatně zastiňované matchy tuto kyselinu postrádá a bude proto více hořký a svíravý.

Ještě před našleháním matchy si můžete prášek důkladně prohlédnout – jestliže je jemný a připomíná vám dětský pudr, pak bude i matcha kvalitní. Hrubší pocit při tření matchy mezi prsty svědčí o horší jakosti.

matcha_caj

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *