Vychutnejte si čaj z gaiwanu

Mnoho z vás se s gaiwanem setkalo pravděpodobně prvně v čajovnách nebo při čajových degustacích. Často se jedná také o první čajové nádobí, které si milovníci čaje kupují. Seznamte se stručnou historii vzniku gaiwanu, naučte se jej správně používat a zjistěte, pro které čajové sorty je nejvhodnější.

Z historie gaiwanu

Gaiwan nebo také zhong patří k tradičnímu čínskému čajovému nádobí. Ačkoliv není vhodný k přípravě všech druhů čajů, záleží především na jeho uživateli, pro který čaj jej použije. Nejlépe se v něm připravují velkolisté čaje, neboť se dobře slévají a nevyžadují použití sítka k zabránění pronikání lístků do hotového nálevu. V dobách svého vzniku se používal především na přípravu zelených čajů. Tato čajová sorta se zalévala obvykle chladnější vodou a při slévání nebo jiné manipulaci tak nebyl gaiwan příliš horký. Čaj se tak mohl pít přímo z gaiwanu, což býval preferovaný způsob pití čaje.

Předchůdcem gaiwanu je miska chawan. Ten popsal čajový mistr Lu Yu slovy: „Tato zvláštní miska musela být dostatečně velká, aby pojala všechny nástroje a činnosti spojené s přípravou čaje, a zároveň dostatečně malá, aby se dala pohodlně držet v rukou při pití.“ K inovaci z chawanu na gaiwan došlo za vlády dynastie Ming. Za vlády dynastie Qing byl gaiwan uznán za oficiální císařskou nádobu na pití čaje.

Jednotlivé součásti gaiwanu

Gaiwan se skládá z celkem tři částí. První z nich je víčko gai, další je miska wan – odtud slovní spojení gaiwan. Poslední částí je talířek tuo. Víčko je však vůči talířku a misce spíše novodobá záležitost. Byla přidána pro udržení aroma čaje a funguje také jako sítko při slévání nebo pití čaje. Optimální objem gaiwanu se pohybuje kolem 200 ml.

O materiálech, ze kterých se gaiwan vyrábí, si můžete přečíst v seriálu článků věnovaných obecně materiálům, ze kterých je vyráběno také jiné čajové příslušenství. Prozatím je tento seriál v přípravě.

Příprava čaje v gaiwanu

Dalo by se říct, že celá příprava čajového nálevu z gaiwanu jde i vypadá lépe ve zručných rukách. Přípravu čaje však zvládne nakonec každý, i když to v začátku vyžaduje trochu trpělivosti. Zvážit také můžete nákup shiboridashi, které je vybavené drážkami usnadňujícími slévání čajového nálevu.

Pozn.: shiboridashi je primárně určeno pro přípravu čajů typu gyokuro nebo sencha, což je dáno obvykle větším průměrem dna a právě drážkami, které umožňují slít nálev bez lístků.

Řídit se můžete následujícím postupem:

  1. Gaiwan předehřejte nalitím a opětovným vylitím horké vody.
  2. Do misky nasypte požadované množství čaje. Mějte na paměti, že lístky musí mít možnost se co nejvíce rozvinout.
  3. Zalijte čaj vodou. Pokud si nejste jisti teplotou vody, zjistěte si doporučený způsob přípravy konkrétního čaje a dle něho teplotu upravte.
  4. V případě nultého nálevu vodu zakrátko slijte – přiklopte pokličku, následně trochu poodkryjte a slijte tak, aby ven neproklouzly čajové lístky. Čajové lístky se tímto zvláční. Jako další variantu, pokud nechcete nebo není doporučeno použít nultý nálev na zvláčnění lístků, nechte před zalitím lístky v předehřátém gaiwanu trochu déle.
  5. Nyní je vhodná doba k prvnímu přivonění a vychutnání si aroma.
  6. Po přivonění nalijte do misky vodu, lijte ji po stěnách, aby se čajové lístky ve vodě zvířily. Dojde tím k uvolnění silic a zbarvení.
  7. Čajové lístky je možné během louhování míchat pokličkou a přivonět si k nim.
  8. Máte-li kvalitní jemnou čajovou sortu zeleného nebo bílého čaje, doporučuje se louhovat čajové lístky bez pokličky.
  9. Jednotlivé nálevy cedíte vždy stejným způsobem – poodkryjete pokličku a přes škvíru mezi pokličkou a miskou čaj slijete.

Fotonávod přípravy čaje v gaiwanu

naliti vodyPrvně gaiwan předehřejte horkou vodou. nasypani cajeVodu vylijte a nasypte požadované množství čaje.
zaliti vodou
Zalijte čaj vodou.
priklopteGaiwan přiklopte víčkem. Během louhování můžete víčko poodklopit a přičichnout si k čaji.
slijtePo uplynutí louhovací doby čaj slijte. chutnejteNyní si můžete vychutnat nejen aroma čaje, ale i jeho chuť.

 

Degustace čajů s gaiwanem

Gaiwan může také velmi dobře posloužit i při degustacích čaje. Můžete porovnávat nejen různé druhy čajů v jedné čajové sortě, ale také vyzkoušet chutě čajů v různých čajových sortách napříč mezi sebou. Níže na fotce můžete porovnat barvu nálevu a čajové lístky následujících čajů:

  1. zelený čaj Lung Ching – u nás znám jako Dračí studna
  2. černý čaj Tan Yan Jin Hao – u nás znám jako Zlatý vlas z Tan Yan
  3. bílý čaj Bai Xue Long – u nás znám jako Bílý sněžný drak

degustace

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.