Vychutnejte si čaj z gaiwanu

Mnoho z vás se s gaiwanem setkalo pravděpodobně prvně v čajovnách či při čajových degustacích. Jedná se taky většinou o první čajové nádobí, které si čajomilci kupují. V článku si povíme stručnou historii vzniku gaiwanu a řekneme si také, na jaké čajové sorty je gaiwan převážně určen a jak jej vhodně použít.

uvod

Gaiwan neboli zhong je tradiční čínské nádobí pro přípravu čaje. Některé čaje jsou pro přípravu v gaiwanu vhodnější, jiné zase méně vhodné. Obecně lze říci, že jsme schopni v gaiwanu připravit téměř všechny čaje. Nejvíce se ovšem hodí pro přípravu velkolistých čajů a to zejména zelených. Lépe se s nimi manipuluje při slévání a není nutné používat sítko na přecezení. K přípravě zelených čajů se již od počátku používal nejčastěji. Tato čajová sorta se zalévá chladnější vodou, a tak nebyl gaiwan moc rozpálený pro jeho uchopení a přenesení. Skládá se ze tří částí. První z nich je poklička gai, další je miska wan, odtud slovní spojení gaiwan, poslední část je talířek tuo. První část, tedy poklička, je však vůči talířku a misce spíše novodobá záležitost. Byla přidána pro udržení aroma čaje a také, aby fungovala jako sítko při slití či pití čaje. Předchůdce gaiwanu je miska chawan. Ten popsal čajový mistr Lu Yu slovy: „Tato zvláštní miska musela být dostatečně velká, aby pojala všechny nástroje a činnosti spojené s přípravou čaje, a zároveň dostatečně malá, aby se dala pohodlně držet v rukou při pití.“ K inovaci z chawanu na gaiwan došlo za vlády dynastie Ming. Za vlády dynastie Qing byl gaiwan uznán jako oficiální císařská nádoba na pití čaje. Optimální objem gaiwanu se pohybuje mezi 100 – 200 ml. A jaký je vlastně postup pro přípravu čaje z gaiwanu? Určitě to vyžaduje zručné ruce a ze začátku i trpělivost.

  • Nejprve gaiwan předehřejte nalitím a následným vylitím horké vody. Vylitá voda bude zchladlá, poslouží proto dobře při nultém nálevu (ten můžete, ale také nemusíte provést, je však doporučen pro rozvinutí čajových lístků).
  • Do misky nasypte požadované množství čaje – množství čaje závisí na velikosti gainwanu a také na vašich osobních preferencích.
  • Zalijte vodou.
  • V případě prvního nálevu vodu ihned slijte – přiklopte pokličku, následně trochu poodkryjte a slijte tak, aby ven neproklouzly čajové lístky. Čajové lístky se tímto zvláční.
  • Nyní je vhodná doba k prvnímu přivonění a vychutnání si následného aroma.
  • Po přivonění nalijte do misky vodu, lijte ji po stěnách, aby se čajové lístky ve vodě zvířily (dodržujte teplotu vody pro patřičný čaj). Dojde tím k uvolnění silic a zbarvení.
  • Při vícero zalití lijeme od třetího nálevu vodu doprostřed misky. Tím narušíme vrstvu čajových lístků.
  • Čajové lístky je možné během louhování míchat pokličkou a přivonět si k nim.
  • Máte-li kvalitní jemnou čajovou sortu zeleného nebo bílého čaje, doporučuje se louhovat čajové lístky bez pokličky.
  • Jednotlivé nálevy cedíme vždy stejným způsobem – poodkryjeme pokličku a přes škvíru mezi pokličkou a miskou čaj zcedíme (viz fotonávod).

 

naliti vodyPrvně gaiwan předehřejte horkou vodou. nasypani cajeVodu vylijte a nasypte požadované množství čaje.
zaliti vodouČajové lístky zalijte. Nezapomeňte, že každá čajová sorta vyžaduje odlišnou teplotu vody pro zalití. priklopteGaiwan přiklopte víčkem. Během louhování můžete víčko poodklopit a přičichnout si k čaji.
slijtePo uplynutí louhovací doby čaj slijte. Opět nezapomeňte, že různé čajové sorty mohou mít odlišnou dobu louhování. chutnejteNyní si můžete vychutnat nejen aroma čaje, ale i jeho chuť.

Materiály

Gaiwanů je dnes na trhu mnoho, vybírat můžete od hliněných (Yixing) přes keramické varianty až po ty ze skla. U gaiwanů ze skla volte ty, které jsou z varného skla. U obyčejného skla hrozí prasknutí těla v případě prudkých změn teplot. U neglazovaných hliněných variant neopomeňte paměťový efekt, o kterém se zmiňujeme v článku yixingová konvička. Chcete-li tedy připravovat v hliněném gaiwanu různé čajové sorty, pořiďte si variantu, která je uvnitř glazovaná.

Zajímavost

V dnešní době se jedná spíše o zajímavost. Řeč je o dalším způsobu pití čaje z gaiwanu. Je sice málo známý, ale v dávných dobách více používaný. Spočívá v pití čaje přímo z gaiwanu, bez slévání čaje do misky. Jak je zmíněno výše, dříve se v gaiwanu připravoval hlavně zelený čaj, ten se zalíval chladnější vodou a při pití tak nebyl moc horký.

Gaiwan vám může také velmi dobře posloužit i při degustacích čaje. Můžete tak porovnávat nejen různé druhy čajů v jedné čajové sortě, ale také vyzkoušet chutě čajů v různých čajových sortách napříč mezi sebou. Níže na fotce můžete porovnat barvu nálevu a čajové lístky následujících čajů:

  1. zelený čaj Lung Ching – u nás znám jako Dračí studna
  2. černý čaj Tan Yan Jin Hao – u nás znám jako Zlatý vlas z Tan Yan
  3. bílý čaj Bai Xue Long – u nás znám jako Bílý sněžný drak

degustace

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *