Začínáme s čajem

Již několikrát jste chtěli začít s popíjením čajů, které nejsou jenom rozdrceným čajovým prachem v pytlíku a vždy jste narazili na nepřeberné množství nádobí, pomůcek, druhů čajů a nevěděli jste, jakým směrem se vydat? Ničeho se nebojte a zkuste začít spolu s naším článkem, ve kterém najdete základní rady a doporučení týkající se výběru a nákupu čajů, jejich přípravy a následného popíjení a degustování.

priprava_cajeKaždý pokročilý čajomilec jistě rád vzpomíná na své začátky, kdy se ptal svých zkušenějších kamarádů, čerpal informace z internetu a získával první zkušenosti s pitím čaje. Také si vzpomínám na doby, kdy jsem začal do světa čaje pronikat a jak to paradoxně vzhledem k informovanosti v dnešní době nebylo vůbec jednoduché. Všude jsem se dozvídal něco jiného, co zároveň odporovalo mému minulému přesvědčení. Informací bylo nepřeberné množství, každý měl na věc svůj názor a odpovědi na stejnou otázku se tedy mnohdy značně lišily a co se týkalo přípravy čaje, často mě bylo řečeno, že vše je o citu. Ano, je to o citu, ke kterému se každý musí dopracovat jak jejich popíjením, tak experimentováním s jejich přípravou i čtením o čajích.

Protože ze začátku nevíte, jaký čaj bude vaše „číslo 1“, vybírejte konvičku co nejvíce neutrální a zároveň cenově dostupnou. Prioritní je možnost připravit v ní jakýkoliv čaj. Vybírejte proto konvičky z porcelánu, skla nebo uvnitř glazované. Tyto materiály neovlivňují chuť čaje a také nemají paměťový efekt. Další výhoda těchto materiálů je jejich jednoduchá údržba, stačí  konvičku pouze vypláchnout horkou vodou a nechat oschnout. Její objem volte menší, například do 400ml, abyste se čajem nepřepili. Pokud chcete něco méně tradičního, můžete si pořídit gaiwan. I ten je vhodný pro začátečníky a z jejich nabídky na našem trhu si můžete vybrat takový, ze kterého nálev snadno slijete, aniž byste skončili s opařenými prsty nebo slili krom nálevu do misky i polovinu lístků. Misky ke gaiwanu nebo konvičce volte o stejném objemu. Pokud by byl objem konvičky větší než šálek, bylo by nezbytné dokoupit ke konvičce tzv. sléváček. Jedná se o džbánek, do kterého se veškerý čaj slije a následně se z něj přelévá do jedné nebo více misek. Hlavní podstata spočívá v tom, aby se lístky nelouhovaly ve vodě delší než nezbytnou dobu. Dbejte proto na důkladné slití veškeré vody jak z konvičky, tak z gaiwanu.

Mnoho dalších informací o čajových konvičkách a gaiwanech můžete načerpat také z článků Vychutnejte si čaj z gaiwanu a Jak vybrat čajovou konvičku.

cajove_sortyDalším bodem, kterým se budeme zabývat, je čaj. Až na výjimky, jako je pu-erh nebo oolong a jiné jim podobné čaje (na e-shopech či v obchodech mnohdy vedené jako archivní nebo zrající čaje) platí, že čím čerstvější, tím lepší. Co se čajových sklizní týče, čajový rok teprve začíná a tak máte nejvhodnější období na to správné ochutnávání čerstvých čajů. Ze začátku není potřebné nakupovat velké množství jednoho druhu čaje. Kupujte menší hmotnosti a více čajů napříč čajovými sortami. Za prvé nevíte, jestli vám bude daný čaj chutnat a za druhé se prozatím nebudete muset zabývat otázkou skladování čaje. Na výběr máte ze čtyř možností:

  1. Zakoupit degustační balíčky – jedná se o vakuově balené čaje mnohdy i se stručným popisem čaje i návodem na jeho přípravu. Obvyklá gramáž je od cca 5g do 10g.
  2. Některé e-shopy nabízí vlastní degustační sady čajů – jedná se obdobné množství čajů nejrůznějších druhů. Bývá zde i možnost vlastního výběru čajů v degustační sadě.
  3. Nakupte menší množství – pokud váš oblíbený e-shop nemá v nabídce degustační sady ani balíčky, je zde možnost zvolit si množství daného čaje. Pro vás bude vhodné vybírat mezi 10, 20 a 25g čajových lístků, víc pro první ochutnání není potřeba.
  4. Navštivte čajovny – čajovny jsou jeden z mnohdy opomíjených způsobů ochutnání čaje. Výhodou je, že čaj si můžete skoro vždy nechat navážit na libovolné množství a to si odnést domů často spolu s podrobným návodem na jeho správnou přípravu.

U čaje také záleží na jeho pravosti. Pokud zakoupíte padělek či špatně skladovaný čaj, může se stát, že zavrhnete čajovou sortu úplně zbytečně, neoprávněně a můžete se tím ochudit o mnoho výborných čajových zážitků. Pro začátečníka je ale rozpoznání padělaného nebo jinak znehodnoceného čaje téměř nemožné. Pomoci vám mohou níže vypsané rady a také článek zabývající se výběrem kvalitního čaje:

  1. Na trhu existuje několik ověřených prodejců čaje, kterým ale nechci dělat reklamu a proto zde jejich názvy uvedené nebudou. Nemusíte se však bát, že vám jména budou navždy zatajena. Obchody to jsou obecně známé a věřte, že se o nich často velmi mluví.
  2. Vyzkoušejte čajovny s dobrou pověstí. Na našem webu naleznete přehled čajoven spolu s hodnocením a mnohdy i slovním komentářem. Zkuste si vybrat nějakou ve vaší blízkosti a navštivte ji. Pokud je obsluha vstřícná, velmi ráda se s vámi podělí o zkušenosti s čaji a poradí vám nejen kde čaje nakupovat, ale také na co si dát při koupi čaje pozor, jak rozeznat kvalitní čaj od nekvalitního a poradí vám i s přípravou čaje, neboť často právě kvůli nesprávně přípravě nás čaj nemusí oslovit. Budeme rádi, pokud své zkušenosti s čajovnou předáte i ostatním skrze náš magazín a pomůžete jim, s hledáním dobré čajovny i chutného čaje.

Čaje spolu s gaiwanen nebo konvičkou máme nakoupené, jak si čaj připravit? Voda je základ a půl čaje! Nebudu zde sáhodlouze popisovat detaily, k tomu vám dobře poslouží třídílný seriál článků nazvaný Voda, základ dobrého čaje. Obecně je vhodnější voda měkká než tvrdá, která je nasycená minerály. Mnohdy je doporučována voda destilovaná, dejte však pozor, aby nebyla zpracovaná iontoměniči a osmózou. Voda takto zpracovaná sice neobsahuje minerální látky, zato obsahuje různé organické látky, které nepříjemně zapáchají a chutnají. Nebydlíte-li ve městě, zkuste v okolí najít nějaký čistý pramen, rozdíl určitě poznáte na první ochutnání.

Jaké množství čajových lístků použít, jak dlouho čajové lístky louhovat a v jak horké vodě? V případě sypaných čajů je důležité si uvědomit, že pro každý druh čaje se mohou tyto hodnoty lišit. Bohužel, není možné zde uvést všechny možné způsoby přípravy tolika čajů. Například rozdílně bude probíhat příprava japonských zelených čajů a čínských zelených čajů. Obdobně se bude lišit příprava prvosklizňových černých čajů z indického Darjeelingu a jiných černých čajů, které jsou plně oxidované.

Nelze se proto příliš řídit obecnými doporučeními pro množství, časy a teploty vody pro jednotlivé čajové sorty (čaje černé, zelené, žluté, bílé a další) a je spíše vhodnější se vždy zabývat konkrétním druhem čaje a zjistit si buď na internetu, v odborné knize nebo čajovně doporučovaný postup přípravy a ten vyzkoušet a případně jej podle vlastní chuti dále upravovat.

Nezapomeňte také, že mnohé sypané čaje lze připravit na více nálevů. Chuť každého nálevu se bude lišit a vy tak budete při popíjení poznávat široké spektrum chutí a vůní, který daný čaj má.

Ze začátku buďte pečliví a čajové lístky si odvažte na váze, změřte si teplotu vody a postupem času se rozhodně nevyhýbejte experimentování s množstvím čajových lístků, časy a teplotou vody. Přelouhovaný čaj poznáte pro jeho trpkou a svíravou chuť, v případě japonských čajů se objevuje i bahnitá chuť. Důležité je také pozorovat plné rozvinutí čajových lístků. V případě špatného rozvinutí upravte jejich množství. Nerozvinutý list = nerozvinutá chuť čaje. Lepší a dražší čaje určitě nepijte na zahnání žízně! Takové typy čajů se mají ochutnávat a poznávat, nikoliv rovnou polykat. Čaj pijte tak horký, jak jej snesete. Nespalte se, popálenými ústy se čaj degustovat nedá. Čaj pomalu usrkněte a přes rty nechte probublávat vzduch, čímž zvýšíte chuťové vlastnosti čaje. Převalte v ústech a polkněte. Poslední fází ochutnávání je chuťový dozvuk neboli aftertaste.

mnozstvi_caje

Jako začátečník nekupujte nikdy velké množství čaje. Pro ochutnání si bohatě vystačíte i například s 5 g.

Pro jednoduchost si článek shrňme do deseti bodů.

  1. Nakupte konvičku nebo gaiwanu, objem volte menší, například do 400ml. Vhodné materiály jsou porcelán a varné sklo. U hlíny a jiných podobných materiálů vybírejte ty, které mají vnitřek glazovaný.
  2. Ze začátku zbytečně moc neutrácejte za nádobí a investujte raději kvalitnější čaj. U dobrých gaiwanů se cena pohybuje mezi 150 – 400,- Kč. U konviček se cenově vejdete do 600,- Kč.
  3. Misky kupte vždy o stejném objemu jako konvička. V případě dvou a více misek platí v součtu objemů to samé.
  4. Zajistěte si váhu, teploměr a lžičku na čajové lístky.
  5. Čaje až na výjimky (archivní či zrající čaje) kupujte vždy čerstvé.
  6. Čaje kupujte v malém množství (5g – 25g) a pokud vám takové množství v obchodě neprodají, navštivte čajovnu.
  7. Zeptejte se zkušenějších čajomilců (na internetu, v čajovně) na ověřeného dovozce dobrých a pravých čajů a jejich vlastní zkušenosti s čaji a jejich přípravou.
  8. Dodržujte pravidlo – voda = půl dobrého čaje.
  9. Při louhování platí, chcete-li silnější nálev, přidejte víc gramů čaje. Pro slabší nálev zkraťte dobu louhování.
  10. Dodržujte pravidlo rozvinutí čajových lístků – nerozvinutý čajový list = nerozvinutá chuť čaje. Při špatně rozvinutých lístcích jejich množství snižte.

Nebojte se s čajem experimentovat. Jen tak poznáte čaj až do té míry, kdy už to bude pouze „o citu“ a budete moci odhodit stopky, teploměr a váhu. Vyzkoušejte různé teploty, louhovací časy a různé druhy vody. Popíjejte rozdílné kvality a třídy čajů napříč sortami. Mnoho informací poskytuje i tento magazín, kde najde začátečník i zkušený čajomilec mnoho dalších informací. Jako začátečník se nesnažte ihned vše pochopit. Vyvarujte se velikých nákupů. Ze začátku si opravdu vystačíte s nezbytným málem, které zmiňuji v článku. Další příslušenství si postupem času dokoupíte a nebude již záležet na tom, mít nutně všechno, ale například budete vybírat na základě čajové sorty, které dáváte přednost.

5. 5. 2016 – článek byl upraven z důvodu nepřesně uvedených informací

4 komentáře

  • Cajomil napsal:

    Nepoužitelné je otázka. Je to článek pro začátečníky a jako takový je dle mého názoru, dobře napsaný. Autor sám v článku uvádí, že se jedná o odrazové teploty a časy. V článku je několikrát zdůrazněno, chce to nebát se experimentovat a teploty a časy poté upravit dle své chuti. Což je svatá pravda. Článek je podle mě pěkný a přehledný. Díky P.S.: Jaké teploty a časy doporučujete vy?

    • Ono psát pro začátečníky je někdy těžší,než psát pro odborníky. Nekritické přijímání informací může pak lehce vést k dezinterpretaci, což člověka čajem nedotčeného může odradit. Článek může byt podle Vás napsán dobře,po technické stránce snad i je,ale faktické informace jsou tam zavádějící. Např. úplně mimo zmíněné časy a teploty (nejsou prakticky ani odrazové,spíše to vypadá,že jste je opsali ze zadní strany sáčkového Liptonu), či objem konvičky (už jste měli v ruce konvičky,zhongy o objemu 100-200ml??? Jsou to trpaslíkové,vhodné spíše pro fajnšmekry a znalce,pro začátek bych doporučil min.280-450ml,třeba). Výše zmíněné je samozřejmě individuální a záleží na preferenci přípravy čaje, nicméně základy by měli vycházet z historických zkušeností a principů přípravy-které se samozřejmě v čase a prostoru mění, ale “technický” základ je daný. Tak jako nebudu gyokuro zalévat 80 stupni, nebo třeba obyčejný Qi Men MF vařící vodou. Čaje mají neskutečnou, dlouhou a nádhernou, svébytnou kulturu a bylo by škoda ji bagatelizovat.

  • Blue Johny Blue napsal:

    bílý čaj – 75 – 80 stupňů, 1 – 2 minuty,
    zelený čaj – 60 -80 stupňů, 2 – 3 minuty,
    žlutý čaj – 70 – 75 stupňů, 1 -2 minuty,
    oolong – 85 – 90 stupňů, 2 – 3 minuty,
    černý čaj – můžeme zalévat vroucí vodou po dobu 2 – 5 minut,
    pu-erh – 95 stupňů, 1 – 2 minuty.
    absolutně nepoužitelné pro skutečné, kvalitní a výborné čaje, hlavně v tom případě, pokud nepovažujete za kvalitní čaj seno z Oxalisu, Expektu, Tea Garden a ze Spolku 🙂 to už radši nakoupit u žida 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *